Najmanje 17 mrtvih u tsunamiju

Radiosarajevo.ba
Najmanje 17 mrtvih u tsunamiju


U 6,48 po lokalnom vremenu potres jačine 7,9, a po nekima i preko 8 stepeni prema Richteru potresao okean u blizini Američke Samoe, sjeverno od Novoga Zelanda. Nakon ovoga objavljeno je upozorenje od mogućeg tsunamija.

Valovi tsunamija koji je pogodio otočja Samoa mjestimično dosezali šest metara, a na nekim područjima su se zaustavili tek stotinjak metara od obale ostavljajući za sobom automobile preplavljene blatom.

Različite informacije sa terena govore o broju žrtava. Konačna brojka, vjerovatno je veća od 100.

Agencije javljaju da je oko 130 osoba poginulo u seriji cunamija koji su pogodili otočja južnog Pacifika.

Najmanje 100 osoba poginulo je u državi Samoi, a potpuno je uništeno nekoliko turističkih odmarališta i sela. Još dvadeset osoba izgubilo je živote u susjednoj Američkoj Samoi, a 10 ih stradalo na otoku Niuatoputapu u sastavu Tonge, javila je agencija dpa. Na stotine osoba su ozlijeđene. Izjave očevidaca koje prenose novozelandski portali stravični su. Valovi su bili visoki šest metara, a navodi se kako je nekoliko žena s djecom u naručju progutalo more. Turistička naselja i sela na Samoi doslovce su zbrisana s obale.

Strahuje se da je među poginulima velik broj australskih i novozelandskih turista kojima je Samoa popularno odredište, piše Reuters. Magnituda potresa bila je 8,0 po Richteru, s epicentrom 200 kilometara od Samoe, a nakon njega uslijedila su dva manja, magnitude 5,8 i 5,6 po Richteru, objavili su američki seizmolozi.

Otočje Samoa arhipelag je u srednjem dijelu južnog Pacifika, u polinezijskoj regiji. Sastoji se od 13 otoka i dvije političke cjeline. Država Samoa (nekada Zapadna Samoa) površine je tri hiljade četvornih kilometara i ima oko 220 hiljada stanovnika. Američka Samoa je poluautonoman teritorij u okviru SAD-a, površine 200 četvornih kilometara i 65 hiljada stanovnika.

Američki predsjednik Barack Obama je nakon cunamija za Američku Samou proglasio vanredno stanje, a upozorenje za cunami za cijelo otočje još nije povučeno.

"Na sreću, upućeni alarm stanovništvu preko radija, dao je dovoljno vremena da se sklone na povišene dijelove otoka, ali nisu svi uspjeli pobjeći na vrijeme", kazao je samoanski pemijer Tuilaepa Sailele Malielegaoi, dodavši kako je dvoje djece na putu do bolnice odnio vodeni val.

"Auto u kojem su se nalazila ta djeca jednostavno je pometen vodenim valom. Potpuno sam šokiran i ožalošćen tolikim ljudskim žrtvama," izjavio je Malielegaoi.

fena/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije