Najgore poplave u Kini u 60 godina: "Pojavljuju se bolesti životinja i usjeva"

0
Hina
Najgore poplave u Kini u 60 godina: "Pojavljuju se bolesti životinja i usjeva"
Foto: EPA / Radnici su raspršili dezinficijens

Kina je upozorila na pojavu bolesti usjeva i životinja dok se poplavna voda povlači iz ruralnih područja, a neki se gradovi bore da obnove zalihe pitke vode nakon najgorih poplava u šest desetljeća.

U pokrajini Hebei, koja graniči s glavnim gradom Pekingom, prošle je sedmice palo više padavina nego inače u godinu dana u sklopu oluja koje su uslijedile nakon tajfuna Doksuri. Tako velika količina padavina utjecala je na jesenske usjeve i oštetila je poljoprivrednu opremu.

Lokalne vlasti moraju pojačati mjere za sprječavanje i kontrolu velikih epidemija zbog mrtvih životinja, štetočina i kukaca, rekao je ministar poljoprivrede Tang Renjian nakon jučerašnje inspekcije pogođenih područja.

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Farme širom Hebeija ozbiljno su pogođene. Brojne svinje i ovce utopile su se u poplavi, a usjevi su uništeni.

"Poljoprivredni i ruralni odjeli na svim razinama trebali bi tačno procijeniti katastrofalnu situaciju poljoprivrednika, pomoći pogođenim poljoprivrednicima da riješe praktične poteškoće i spriječiti katastrofom uzrokovano siromaštvo ili povratak u siromaštvo", poručio je Tang, objavljeno je na mrežnoj stranici ministarstva.

U Zhuozhouu, najteže pogođenom gradu u Hebeiju, radnici u zaštitnim odijelima raspršili su dezinficijens po naseljenim područjima kako bi spriječili širenje bolesti, objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Smabdijevanje čistom vodom prekinuto je u nekim ruralnim područjima i gradovima Hebeija, poput Shijiazhuanga, gdje su vodovodne cijevi i bunari uništeni u poplavama, a to će osjetiti deseci hiljada ljudi. Ministarstvo vodnih resursa između ostalog postavlja punktove za snabdijevanje vodom i šalje cisterne u pogođena područja.

Čak i u Pekingu, gdje su najmanje 33 osobe poginule u poplavama, tim od gotovo 600 ljudi "utrkivao se s vremenom" kako bi obnovio snabdijevanje vodom u ruralnom okrugu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije