Nadbiskup prijavio biskupa: Skrivao seksualno zlostavljanje djece

Radiosarajevo.ba
Nadbiskup prijavio biskupa: Skrivao seksualno zlostavljanje djece
Foto: EPA-EFE / Vatikan

Nadbiskup poljske Katoličke crkve prijavio je Vatikanu u subotu slučaj poljskog biskupa koji je optužen da je štitio svećenike za koje se znalo da su seksualno zlostavljali djecu.

"Tražim od svećenika, časnih sestara, roditelja i nastavnika da se ne vode pogrešnom logikom zaštite Crkve, koja zapravo skriva seksualne zlostavljače", objavio je u subotu u priopćenju Wojciech Polak.

"Nema mjesta među svećenstvom za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Ne dopuštamo prikrivanje takvih zločina", istaknuo je.

Sada se očekuje da Vatikan imenuje osobu koja bi istražila taj slučaj.

Slučaj je dospio u javnost nakon filma braće Tomasza i Mareka Sekielskog, prikazanog u subotu, koji prikazuje kako biskup Edward Janiak u gradu Kaliszu, nije ništa učinio protiv svećenika koji su bili poznati po zlostavljanju djece, piše Hina.

Dokumentarac "Igra skrivača" govori o dvojici braće, žrtvama seksualnog zlostavljanja jednog svećenika koji je imao prešutnu ali evidentnu zaštitu Edwarda Janiaka, danas naslovnog biskupa u Kaliszu.

"Film 'Igra skrivača' koji sam upravo pogledao pokazuje da postojeće norme zaštite djece i mladih u Crkvi nisu bile poštivane", reagirao je nadbiskup Polak u video poruci i zatražio od Svete Stolice putem nuncijature da otvori istragu o nedostatku reakcije koja je bila pravno obavezna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije