Na zahtjev američke vlade: Japanski premijer nominirao Trumpa za Nobelovu nagradu

Radiosarajevo.ba
Na zahtjev američke vlade: Japanski premijer nominirao Trumpa za Nobelovu nagradu
Foto: EPA-EFE / Shinzo Abe i Donald Trump
Japanski premijer Shinzo Abe nominirao je prošle jeseni američkog predsjednika Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir nakon što je dobio zahtjev američke vlade da to napravi, objavio je u nedjelju japanski list Asahi.

Izvještaj o tome, koje je objavljeno u japanskoj štampi, uslijedilo je nakon što je u petak Trump ustvrdio da ga je Abe nominirao za Nobelovu nagradu za mir zbog pokretanja pregovora i smirivanja napetosti sa Sjevernom Korejom.

Premijer Japana Abe predložio Trumpa za Nobelovu nagradu za mir

Japanski čelnik dao je Trumpu "najljepšu kopiju" nominacije, napisanu na pet stranica, kazao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Američka vlada pozvala je japanskog premijera na podnošenje nominacije za Nobelovu nagradu nakon što se Trump u junu prošle godine susreo na summitu sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, što je bio prvi susret sjevernokorejskog čelnika i sadašnjeg predsjednika SAD-a, naveo je japanski list pozivajući se na neimenovani izvor iz japanske vlade, prenosi Hina.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u Tokiju kazao je da je ministarstvo svjesno Trumpove izjave, no da "bi se suzdržalo od komentara o interakciji dvojice čelnika".

Na stranici Nobelove zaklade navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podnijeti bilo koja osoba koja udovoljava kriterije za nominaciju, što uključuje i postojeće čelnike država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije