Na pomolu sretan rasplet: Makalićima boravak produžen šest mjeseci

Radiosarajevo.ba
Na pomolu sretan rasplet: Makalićima boravak produžen šest mjeseci
/ Porodica Makalić (br.de)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Bavarske produžilo je u petak za još šest mjeseci boravišnu dozvolu porodici Makalić.

Tako je, barem za sada, otklonjena prijetnja deportacije porodice koja se mjesecima bori s njemačkim birokratskim aparatom.

Podsjetimo, zahvaljujući Seadu Makaliću 2012. godine iz ropstva je spašena njemačka djevojka Bettina Siegner koja je punih osam godina bila zatočena na jednom imanju u zaseoku Karavlasi nedaleko od Kalesije.

Umjesto da bude slavljen kao heroj, život Seada Makalića pretvorio se u pakao jer se našao na meti rodbine Milenka Marinkovića, osuđenog za maltretiranje Bettine Siegner.

Zbog stalnih napada i prijetnji ubistvom Makalići su zatražili azil u Njemačkoj. No, tamošnje vlasti su odbile zahtjev jer se BiH smatra "sigurnom trećom zemljom", čiji državljani nemaju pravo na azil u Njemačkoj. 

Nisu pomogle ni peticije građana Donauwörtha, gdje Makalići borave, ni to što je teško bolestan dječak Dženan, sin Seada Makalića.

Čini se da Makalići imaju razloga za optimizam nakon posljednje odluke. Vlasti su jasno objasnile da je njihov slučaj "izuzetak" od ostalih tražilaca azila te da je moguće da im boravišnja dozvola bude produžena i za pola godine.

Uz to, Sead Makalić, glava porodice, dobio je dozvolu za rad u narednih šest mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije