Predsjednik Islamske zajednice Italije: Referendum o gradnji džamije je neustavan

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Islamske zajednice Italije: Referendum o gradnji džamije je neustavan
/ Pisa (Foto: wiki)
Grupa aktivista pokrenula je kampanju protiv izgradnje džamije pored zvonika katedrale Santa Maria Assunta i Krivog tornja u Pisi.

Ranije je projekt odobrilo Gradsko vijeće Pise. Protivnici gradnje nisu zadovoljni što je džamija blizu svjetski poznate znamenitosti – Krivog tornja.

Prošlog vikenda održali su protest u Pisi i prikupili dvije hiljade potpisa protiv gradnje džamije. Prema njima, to je dovoljno da se održi referendum o reviziji odluke gradskih vlasti.

Sa druge strane, Marco Filippeschi, gradonačelnik Pise, insistira na valjanost dozvole za gradnju džamije.

"U posljednjih 20 godina muslimani Pise okupljaju se u maloj džamiji u centru grada", rekao je Filippeschi i dodao da će džamija biti izgrađena privatnim sredstvima.

Izzedin Elzir, predsjednik Unije islamske zajednice u Italiji, rekao je da bi referendum o gradnji džamije bio neustavan i predstavlja opasnost za vjerske slobode.

"Naša prava moraju biti zaštićena. Kampanja protiv džamije temelji se na predrasudama i stvaranju osjećaja straha nakon nedavnih napada u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj", rekao je Elzir i dodao da u Pisi živi tri hiljade muslimana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije