Brazil / Na najpoznatijoj plaži na svijetu osvanulo 100 grobova s crnim križevima

12. 06. 2020. u 10:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 29

Aktivisti, bijesni zbog načina na koji su vlasti Brazila odgovorile na pandemiju, iskopali su stotinu grobova na najpoznatijoj svjetskoj plaži Copacabana, u Rio de Janeiru, kako bi se prisjetili više od 40.000 ljudi koji su umrli od posljedica COVID-19.

Simbolične grobove, sa zlokobnim crnim križevima, iskopali su prije zore ispred hotela Copacabana članovi grupe Rio de Paz.

Dok se predsjednik Jair Bolsonaro protivi mjerama zatvaranja, što je podijelilo naciju, broj umrlih od COVID-19 u Brazilu je u četvrtak premašio 40.000, a broj oboljelih narastao je na više od 800.000 osoba.

Organizator Antonio Carlos Costa rekao je agenciji Reuters da Bolsonaro nije shvatio da je ovo jedna od najdramatičnijih kriza u historiji Brazila.

"Porodice tuguju na hiljade mrtvih, a postoji nezaposlenost i glad", dodao je, prenosi BBC.

No, neke pristalice predsjednika rugale su se ovom simboličnom događaju, pa je tako jedan muškarac izvlačio križeve.

Inače, regionalne zdravstvene vlasti u Brazilu optužile su u subotu vladu Jaira Bolsonara da "skriva" umrle od koronavirusa pošto je dužnosnik ministarstva zdravstva izrazio sumnju u službene podatke.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA