Na japansku plažu nasukao se brod s osam tijela

Fena
Na japansku plažu nasukao se brod s osam tijela
Osam tijela, koja su većinom pretvorena u kosture, pronađena su u ponedjeljak u malom drvenom brodu koji se nasukao na plažu u Japanskom moru, saopćeno je iz japanske obalske straže, izvještava Reuters.

Brod se nasukao 70 kilometara sjeverno od marine na kojoj je policija prošle sedmice pronašla osam muškaraca koji su kazali da su iz Sjeverne Koreje.

Iz japanske obalske straže su naveli da pokušavaju otkriti porijeklo osam tijela s ovog broda.

Tijela dvojice muškaraca, također djelomično pretvorenih u kosture, pronađena su tokom vikenda na zapadnoj obali otoka Sado u Japanskom moru.

Iako porijeklo ove dvojice muškaraca još nije ustanovljeno, u blizini su pronađene, kako se čini, sjevernokorejske cigarete i spasilački prsluci s natpisima na korejskom jeziku, saopćeno je iz stanice obalske straže na ovom otoku.

Eksperti smatraju da iza niza nesreća sa sjevernokorejskim brodovima stoji nestašica hrane u toj zemlji.

"Sjeverna Koreja prisiljava ljude da prikupljaju više ribe kako bi se nadomjestio manjak hrane", smatra Seo Yu-suk iz Instituta za sjevernokorejske studije u Seoulu.

Yoshihiko Yamada, profesor na japanskom univerzitetu Tokai, kazao je da su ribari koji love ribu u Japanskom moru upravo ušli u sezonu loših vremenskih uvjeta.

"Tokom ljeta, Japansko more je veoma mirno. Međutim, ono postane uzburkano u novembru. Kada sjevernozapadni vjetrovi počnu puhati, tada postaje opasno", izjavio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije