Na brodu kod Haitija stradalo najmanje 40 migranata: Tragedija nastala zbog vudu rituala

0
Hina
Na brodu kod Haitija stradalo najmanje 40 migranata: Tragedija nastala zbog vudu rituala
Foto: Printscreen / Ilustracija/Migranti na bordu (fotografija nije povezana sa događajem u tekstu)

Najmanje 40 migranata izgubilo je živote kada se brod na kojim su plovili zapalio u blizini obale Haitija, objavila je u petak, 19. jula, UN-ova agencija, a svjedoci objašnjavaju da je tragediju izazvao vudu ritual.

Tragedija se dogodila u srijedu, 17. jula, i po UN-ovoj agenciji još jednom ilustrira razmjere krize koja je pogodila tu siromašnu karipsku zemlju, potkopanu bandama i nesigurnošću, i sa stotinama hiljada raseljenih ljudi.

Požar je na brodu prema riječima preživjelih izbio kada je putnik zapalio svijeću kako bi izveo vudu "ceremoniju", a na brodu je bilo benzina, rekao je glasnogovornik prijevozne kompanije za AFP.

Srbija: Grom udario dvojicu muškaraca dok su brali maline

Srbija: Grom udario dvojicu muškaraca dok su brali maline

Vudu obrede ponekad prakticiraju migranti koji odlaze na more s ciljem zaštite prijelaza i izbjegavanja obalne straže.

Brod koji je prevozio "više od 80 ljudi" napustio je Labadie na sjevernom Haitiju i u srijedu, 17. jula, krenuo prema otocima Turks i Caicos, arhipelagu udaljenom 250 kilometara, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Haićanska obalna straža spasila je 41 migranta za koje se pobrinuo IOM, jedanaest ih je prebačeno u bolnicu na liječenje, uključujući i od opeklina, objavila je UN-ova agencija.

Sedam povrijeđenih osoba je u teškom stanju, rekao je Arold Jean, glasnogovornik haićanske policije u odjelu Nord, opisujući "požar praćen eksplozijom".

"Istraživanje se nastavlja s ciljem pronalaženja drugih preživjelih", naglasio je, dodajući da je istraga otvorena kako bi se "identificirale i razbile mreže koje organiziraju ta tajna putovanja".

"Društveno-ekonomska situacija na Haitiju je u agoniji. Ekstremno nasilje posljednjih mjeseci samo je potaknulo Haićane da još više pribjegnu očajničkim mjerama kako bi napustili zemlju", reagovao je u saopćenju za javnost šef misije IOM-a u zemlji Grégoire Goodstein.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije