Na Baliju uskoro zabrana spolnog odnosa izvan braka, guverner poslao poruku turistima

5
Radiosarajevo.ba
Na Baliju uskoro zabrana spolnog odnosa izvan braka, guverner poslao poruku turistima
Foto: EPA-EFE / Bali

Posjetitelji Balija ne moraju se brinuti zbog novog indonezijskog zakona koji uključuje zabranu spolnih odnosa izvan braka, saopćio je danas guverner tog otoka. Indonezijski parlament prošle sedmice je izglasao kontroverzni zakon koji zabranjuje i suživot nevjenčanih parova. 

U pokušaju da ne otjera posjetitelje, guverner poznatog turističkog odredišta Balija Wayan Koster saopćio je kako nove mjere, koje stupaju na snagu tek za tri godine, mogu biti provedene tek nakon žalbe roditelja, supružnika ili djeteta. Oni koji "posjete Bali ili žive na njemu ne moraju se brinuti zbog stupanja na snagu indonezijskog kaznenog zakona", napisao je guverner, prenosi Hina.

Neće biti provjere bračnog statusa prilikom prijave


On je dodao da su odredbe kaznenog zakona o ovom pitanju izmijenjene u odnosu na prethodnu, strožu verziju kako bi "pružile bolje jamstvo za svačiju privatnost i udobnost". Vlasti Balija osigurat će da "ne bude provjera bračnog statusa prilikom prijave u bilo kojem turističkom smještaju, poput hotela, vila, apartmana, pansiona, domova i toplica", rekao je Wayan.

Poznati meteorolog objavio prognozu sve do 6. maja: Najvažniji dan 'problematičan' za cijeli region

Poznati meteorolog objavio prognozu sve do 6. maja: Najvažniji dan 'problematičan' za cijeli region

Usvojen zakon: U Indoneziji zabranjen spolni odnos izvan braka

Usvojen zakon: U Indoneziji zabranjen spolni odnos izvan braka

Odbacio je "lažne" izvještaje o otkazivanju letova i hotelskih rezervacija kazavši da podaci putničkih agencija i aviokompanija pokazuje da je broj budućih posjetitelja između decembra 2022. i maja 2023. narastao. 

Bali je središte indonezijskog turizma te pokušava vratiti brojeve kakve je imao prije početka pandemije, s ciljem od šest milijuna posjetitelja do 2025. godine. Novi zakon se pripremalo desetljećima, a zastupnici su njegovo izglasavanje proglasili dugo čekanom preinakom nizozemske kolonijalne ostavštine. 

Ujedinjeni narodi također izrazili zabrinutost zbog novog zakona

Dužnosnici tvrde da će on zaštititi "indonezijske vrijednosti" u toj najvećoj muslimanskoj zemlji na svijetu. No pojedinci poput Maulane Yusrana, zamjenika šefa odbora indonezijskog turističkog sektora, kritiziraju novu mjeru. 

Yusran je smatra "totalno kontraproduktivnom" dok se ekonomija  i turizam oporavljaju od pandemije, rekao je prošle sedmice tjedan. Ujedinjeni narodi također su izrazili zabrinutost zbog novog zakona tvrdeći da  predstavlja prijetnju građanskim slobodama. Nova mjera uključuje i zabranu vrijeđanja predsjednika, nacionalne zastave i državnih institucija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije