V. Britanija / Muslimanima koji poste omogućen noćni termin vakcinacije

17. 04. 2021. u 14:41:00 AA

Shares: 0

U Velikoj Britaniji su tokom ramazana, svetog mjeseca muslimana, otvoreni privremeni centri za vakcinaciju protiv koronavirusa za one koji misle da će vakcinacija pokvariti njihov post.

Centar za vakcinaciju formiran je u Suttonu, na jugu Londona, uz doprinos Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Mjesec ramazan je mjesec obaveznog posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu.

Britansko muslimansko vijeće i Britansko islamsko medicinsko udruženje vodili su kampanju i pozvali da se vakcinišu oni koji su zabrinuti da će imunizacija naštetiti postu.

U petak nakon iftara, vakcinisana je prva grupa vjernika, a druga vakcinacija će biti obavljena 30. aprila.

Doktor Kashif Aziz iz Medicinskog centra Sutton rekao je za AA da su neki muslimani mišljenja da će im vakcinacija prekinuti post.

"Ne želimo da se ljudi ne vakcinišu samo zato što su zabrinuti da će im to pokvariti post. Zbog toga smo otvorili privremeni centar", kazao je Aziz.

Velika Britanija, koja je registrovala više od 127.000 smrtnih slučajeva tokom pandemije, upravo je izašla iz nacionalne blokade.

Posljednji lockdown počeo je 5. januara nakon što su otkrivene nove varijante koronavirusa.

Velika Britanija je počela s masovnom vakcinacijom. Prvu dozu primilo je više od 32 miliona ljudi, a drugu više od 8,5 miliona. Vlada tvrdi da će sve odrasle osobe biti vakcinisane do jula.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)