MUP predlaže da građani pucaju na teroriste

Radiosarajevo.ba
MUP predlaže da građani pucaju na teroriste
EPA / Ilustracija
Češko Ministarstvo za unutrašnje poslove predložilo je izmjene Ustava kojima građani te zemlje dobivaju pravo da potegnu oružje i pucaju na teroristu.

"U vrijeme kada se izvode napadi u Evropi imamo utisak da bi građaninu Ustav trebalo davati veće pravo da se brani ali legalno dobivenim oružjem", kazao je češki ministar za unutrašnje poslove Milan Hovanec za današnje Hospodaržske novini.

Češka ne pristaje na nastojanja Evropske unije da ograniči legalne mogućnosti za držanje nekih vrsta vatrenog oružja, a MUP je podnio prijedlog ustavnog zakona po kome bi Česi koji legalno posjeduju oružje mogli samoinicijativno da ga upotrijebe u odbrani Češke kako bi se spriječili teroristički napadi kao oni u Parizu ili u Nici i Berlinu.

Pravo da pucaju na teroristu u slučaju napada čak i kada oni sami nisu ugroženi dobili bi samo češki državljani i to isključivo na teritoriji Češke i ne bi se odnosilo ni na građane EU sa boravkom u Češkoj, predlaže MUP.

"U slučaju napada na tzv. meke ciljeve mogućnosti državnih organa da efikasno i brzo spriječe žrtve ograničene su. Zato želimo dozvoliti odbrambeni napad i ljudima koji legalno posjeduju oružje. Nema sumnje da teroristički napad ima manje šanse da bude uspješno izvršen u slučaju da se suoči s aktivnom, blagovremenom odbranom, čak i kada u nju krenu civili", navodi se u obrazloženju izmjena koje bi češki parlament trebao usvojiti najkasnije u jesen ove godine.

"Neće kod nas biti tako da svako ko želi oružje ide da ga kupi, registrira se kao u Americi, sačeka i dobije je. Takav model mi sigurno nećemo imati. Kontrole za dozvolu za oružje će biti još oštrije nego do sada", kazao je Hovanec.

Prema statistikama MUP-a, u decembru prošle godine dozvolu za nošenje oružja imalo je 300.000 ljudi, od čega skoro 241.000 Čeha dozvolu kategorije "E" - za zaštitu života, zdravlja i imovine, a u zemlji je registrirano skoro 800.000 komada oružja svih kategorija koja podliježu režimu izdavanja dozvole, javlja Beta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije