Pogledajte kako je izgledao protest u Stockholmu

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je izgledao protest u Stockholmu
Foto: Anadolija / Protest u Stockholmu

Tokom svečanog uručivanja Nobelove nagrade za književnost kontroverznom Austrijancu Peteru Handkeu, u Stockholmu je održan protest. Okupljenima se, između ostalog, obratila predsjednica predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić.

Subašić se zahvalila onima koji su prisustvovali protestu, među kojima su bili mnogi iz Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačka dijaspora i drugi građani Švedske.

Ovogodišnji književni Nobelovac: Muslimani sami iscenirali svoje pokolje u Sarajevu

Podsjetila je da se Udruženje, kako je rekla, već 25 godina bori za istinu i pravdu dodavši:

"Večeras smo došle ovdje da pošaljemo poruku Kraljevskoj akademiji Švedske i da im kažemo: Sram ih bilo. Vrše genocid nad nama živima... Završili su fakulteti, doktori, inžinjeri govore dva ili tri strana jezika - to je ponos i pobjeda majki koje su preživjele genocid u Srebrenici, Prijedoru, Kozarcu, Vlasenici, Višegradu, Zvorniku i svugdje gdje je došla četnička čizma."

Protesti u Stockholmu zbog dodjele nagrade Handkeu: Stojimo na strani istine

Tokom protesta, švedska doktorica i novinarka Christina Doctare je vratila Nobelovu nagradu za mir koju je doila 1988. kao članica mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.

Njen čin je nagrađen aplauzom, da bi onda poručila:

"Ko na Akademiji želi ići u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam prije ponosna na Akademiju. Nobelova nagrada je bila svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osjećam sramotu i krivicu."

Švedska novinarka vratila Nobelovu nagradu zbog Handkea

Peteru Handkeu je ova prestižna nagrada svečano uručena u utorak, 10. decembra u švedskoj prijestolnici. Odluka da on bude dobitnik Nobelove nagrade za književnost je izazvala veliki broj reakcija u svijetu. Veliki broj njih je podrazumijevao da se Austrijancu ne dodijeli nagrada zbog njegovih stavova o dešavanjima u posljednjem ratu u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije