Mračna strana Oktoberfesta: Studentica otkrila šta se tamo dešava konobaricama

2
Radiosarajevo.ba
Mračna strana Oktoberfesta: Studentica otkrila šta se tamo dešava konobaricama
Foto: Matthias Balk/dpa / Svjetske pivare su prošle godine proizvele manje piva, a farmeri više hmelja

Čak tri od četiri konobarice Oktoberfesta kažu da su bile seksualno uznemiravane dok su radile na Oktoberfestu. Otkrila je to studentica koja je i sama godinama servirala pivo na stolove Oktoberfesta.

Maren Schulze-Velmede radila je u münhenskim kafićima i na Oktoberfestu. U svojoj diplomskom radu za Univerzitetu primijenjenih nauke u Münchenu, najveće univerzitet primijenjenih nauke u Bavarskoj, ispitivala je percepciju i seksualno uznemiravanje konobarica u šatorima na Oktoberfestu u Münchenu.

76 posto konobarica je seksualno uznemiravano

Rezultati istraživanja koje je provela Maren Schulze-Velmede pokazuju: 76 posto ispitanih konobarica već je doživjelo seksualno uznemiravanje na radnom mjestu. Ali samo rijetke prijavljuju incidente nadređenima. Umjesto toga, razvijaju vlastite strategije za suočavanje s uznemiravanjem.

Izraelski mediji tvrde: U zračnom napadu ranjen vođa Hezbollaha

Izraelski mediji tvrde: U zračnom napadu ranjen vođa Hezbollaha

Ugostitelji ne pripremaju konobarice za situacije kad su seksualno uznemiravanje 

Schulze-Velmede posebno kritizira činjenicu da su konobarice često neadekvatno upućene i da im njihovi poslodavci ne govore kako se nositi s takvim situacijama.

Univerzitet citira voditelja Oktoberfesta, Christiana Schottenhamela: "Otvoreno razgovarajte o seksualnom uznemiravanju i nemojte to prešutjeti – to je zapovijed. Naši zaposlenici su senzibilizirani i znaju da ne moraju prihvatiti neugodne situacije i da će im se pomoći."

Maren Schulze-Velmede je nagrađena nagradom Volker Letzner Science Prize 2024. godine za svoju diplomsku tezu.

Nevjerovatno je važno skrenuti pozornost na problem seksualnog uznemiravanja na Oktoberfestu. Iznad svega je važno osvijestiti društvo, rekla je Maren Schulze-Velmede, piše Fenix Magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije