Može ga imati svako u Njemačkoj: Znate li šta je P-račun?

0
Radiosarajevo.ba
Može ga imati svako u Njemačkoj: Znate li šta je P-račun?
Foto: Pixabay / Ilustracija / Novac

Svaki vlasnik bankovnog računa ima pravo na takozvani P račun – na njemu možete uštedjeti do 5.640 eura (11.100 KM). Ovdje objašnjavamo zašto je to toliko važno i kada vam je taj račun potreban. 

Ljudi koji su u dugovima moraju jako paziti na svoje financije kako bi imali dovoljno novca za život – tj. stanarinu, namirnice i druge fiksne troškove. Ali štoase događa ako vjerovnici zapljene novac odmah nakon uplate?

Od toga vas može zaštititi takozvani P-račun. Svaki vlasnik računa u banci ima pravo pretvoriti tekući račun u račun za zaštitu od ovrhe.

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

Prijavljivanje za P račun je jednostavno. Sve što trebate učiniti je zatražiti od svoje banke konverziju tekućeg računa ili stvaranje novog računa za zaštitu od ovrhe. To se zove zahtjev za konverziju. Taj je postupak besplatan za pogođene osobe i dovršava se za najviše četiri dana.

Važno je spomenuti da se po osobi može voditi samo jedan P-račun. Dakle, ne smijete podnijeti zahtjev za konverziju u dvije različite banke, inače ćete biti odgovorni za kazneni progon – banke to također provjeravaju s Schufa podacima.

Izmjena zakona: Njemačka zabranjuje pušenje u automobilima s djecom i trudnicama?

Izmjena zakona: Njemačka zabranjuje pušenje u automobilima s djecom i trudnicama?

Konverzija je moguća i ako je vaš račun već u minusu, a ugovorni odnos ostaje isti i možete nastaviti koristiti P račun kao normalan tekući račun.

P račun osigurava da imate određenu količinu novca na raspolaganju za pokrivanje tekućih troškova. Međutim, ne smijete sami odrediti koliko je novca zaštićeno od pljenidbe.

Od 1. juna 2023. postoji iznos izuzeća od 1.410 eura (2.770 KM) po kalendarskom mjesecu, koji automatski ostaje dostupan. Ako podižete dodatne iznose kao što je dječji doplatak, banka ih također može osloboditi nakon dokaza.

Ako imate veća primanja koja se ne mogu plijeniti, zaštitu možete podnijeti i na P računu. Međutim, to je odluka od slučaja do slučaja.
Ako ne iskoristite kredit od mjesečnog džeparca, on se također može prenijeti u sljedeća tri mjeseca, tako da možete uštedjeti do ukupno 5.640 eura bez vezanja kredita.

Više od 20.000.000 Nijemaca može se veseliti ovom datumu: Evo kada im na račun dolazi više novca

Više od 20.000.000 Nijemaca može se veseliti ovom datumu: Evo kada im na račun dolazi više novca

Ako ste svoje dugove podmirili i više nema opasnosti od pljenidbe, to možete učiniti zahtjevom za rekonverziju. To je također besplatno i banka ga mora izvršiti u roku od četiri radna dana.

Međutim, prije nego poduzmete taj korak, trebali biste se uvjeriti da su svi dugovi plaćeni, da nije u toku stečajni postupak i da ne postoji rizik prijeboja zbog bankovnih potraživanja – jer nakon zatvaranja P računa novac na njemu više nije zaštićen, piše Fenix-magazin

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije