Drama u Rusiji: Policija uhapsila više hiljada demonstranata

1
Radiosarajevo.ba
Drama u Rusiji: Policija uhapsila više hiljada demonstranata
Foto: EPA-EFE / Moskva

Ruska policija je danas uhapsila više od 2.700 učesnika masovnih demonstracija širom zemlje koji traže oslobađanje opozicionara Aleksei Navalnia.

Na proteste su izašle hiljade ljudi koji skandiraju protiv predsjednika države Vladimira Putina.

Ruske vlasti su prijetnjama i upozorenjima nastojale da obeshrabre današnje proteste nakon što su prošlog vikenda desetine hiljada demonstranata izašle na najmasovnije proteste u više godina, tražeći puštanje iz zatvora Navalnia, najpoznatijeg Putinovog protivnika.

Moskva - undefined

Foto: EPA-EFE: Moskva

Navalni(44), poznat po objavljivanju brojnih izveštaja o korupciji u Putinovoj Rusiji, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj.

Ruske vlasti negiraju da su umješane u trovanje Navalnog.

Uprkos upozorenjima i obećanim zatvorskim kaznama, protesta i danas ima u brojnim ruskim gradovima.

Nevladina organizacija OVD-info, specijalizovana za politička hapšenja, navela je da su vlasti danas privele više od 2.700 učesnika protesta u svih 11 vremenskih zona u Rusiji.

Moskva - undefined

Foto: EPA-EFE: Moskva

U Moskvi, gdje je policija primjenila opsežne bezbjednosne mjere, kao što su zatvaranje stanica metroa blizu Kremlja, zabrana autobuskog saobraćaja i rada restorana i prodavnica, uhapšeno je više od 700 ljudi, među kojima je i Julija Navalni, žena opozicionara.

Moskva - undefined

Foto: EPA-EFE: Moskva

Policija je blokirala oblast oko moskovskog trga Lubjanka, gde je protest trebalo da bude održan ispred sjedišta Federalne službe bezbjednosti (FSB), koju Navalni optužuje za trovanje.

Demonstranti su se zbog blokade rasuli po drugim trgovima i ulicama u centru Moskve.

Policija je neselektivno hapsila demonstrante i odvodila ih u autobuse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije