Moskva upozorila SAD da se ne miješa u unutrašnja pitanja Irana

AA
Moskva upozorila SAD da se ne miješa u unutrašnja pitanja Irana
Moskva je zatražila od SAD-a da se ne miješa u unutrašnja pitanja Irana koji se posljednjih dana suočava s antivladinim protestima.

"Upozoravamo SAD u vezi s pokušajima da se miješa u unutrašnja pitanja Irana", kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergei Ryabkov za novinsku agenciju TASS.

Izrazio je uvjerenje da će Iran ipak prevazići trenutne poteškoće s kojima se suočava, dodajući da su trenutno na sceni brojni pokušaji da se iskrivi suština dešavanja u toj zemlji.

Naglasio je da SAD "namjerno" koristi situaciju u Iranu da pokuša ugroziti stabilnost Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), odnosno nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine.

Na kraju je kazao i da se Rusija zalaže za očuvanje nuklearnog sporazuma kao i njegovu potpunu provedbu u svim zemljama potpisnicama, posebno u SAD-u.

Hiljade ljudi izašlo je i danas na ulice iranskih gradova u znak podrške režimu te zemlje.

Nezadovoljni ekonomskom situacijom u Iranu, demonstranti u gradu Mešhedu protestirali su 28. decembra 2017., a protesti su brzo dobili antivladin karakter i proširili se i na druge gradove te zemlje. Protesti podrške su počeli na poziv imama i vjerskih vođa.

U neredima do kojih je došlo širom zemlje do sada su poginule najmanje 24 osobe, a više od hiljadu demonstranata je privedeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije