... / Moskva, Peking i Teheran pozivaju na saradnju s talibanima

21. 10. 2021. u 07:16:00 Hina

Shares: 0

Afganistan, iscrpljen nakon desetljeća rata, sada je izložen dvostrukoj prijetnji, teškoj humanitarnoj i sigurnosnoj krizi zbog djelovanja džihadističkih skupina, napose napada Islamske države Horasan (IS-K)

Rusija, Kina i Iran pozvali su u srijedu na saradnju s talibanima kako bi se osigurala "stabilnost" regije, potičući potonje da vode "umjerenu politiku".

"Zabrinuti zbog djelovanja zabranjenih terorističkih organizacija u Afganistanu, strane su potvrdile spremnost na nastavak jačanja sigurnosti u zemlji kako bi se pridonijelo regionalnoj stabilnosti", napisale su te tri zemlje u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon razgovora.

Talibanska delegacija bila je u srijedu u Moskvi na prvim međunarodnim pregovorima na ruskom teritoriju od njihova dolaska na vlast u augustu.

U pregovorima s novim afganistanskim vlastima sudjelovalo je deset zemalja: Rusija, Kina, Iran, Pakistan, Indija i pet bivših sovjetskih republika u srednjoj Aziji, bez Sjedinjenih Država. Te su zemlje usto pozvale talibane da vode "umjerenu politiku", kako na unutrašnjem, tako i na vanjskom planu, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Pozvale su nove vlasti u Kabulu da vode "prijateljsku politiku prema zemljama koje graniče s Afganistanom i da ostvare dugoročne zajedničke ciljeve trajnog mira, sigurnosti i blagostanja", piše u priopćenju.

Zemlje su ujedno pozvale talibane da "poštuju prava etničkih skupina, žena i djece". Također su pozvale na "zajedničku inicijativu" kako bi s UN-om organizirale međunarodnu donatorsku konferenciju za Afganistan.

Kako se navodi u zajedničkoj izjavi, "teret" privredne obnove i razvoja Afganistana trebaju ponijeti "sudionici (sukoba) koji su u toj zemlji bili u zadnjih 20 godina", jasno smjerajući na američke snage.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA