Moćni ruski general pronađen mrtav - bio je glavni "lovac" na protivnike Putinovog režima

5
Radiosarajevo.ba
Moćni ruski general pronađen mrtav - bio je glavni "lovac" na protivnike Putinovog režima
Foto: East 2 West / Vladimir Makarov

Ruski general major Vladimir Makarov (72) u ponedjeljak je pronađen mrtav u svome domu u blizini Moskve.

The Sun piše kako ga je ruski predsjednik Vladimir Putin prije mjesec dana otpustio iz službe.

Makarov je bio zadužen za "borbu protiv ekstremizma" u Rusiji i navodno je predvodio "lov na vještice" čiji je glavni cilj bio uklanjanje predsjednikovih suparnika, ali i novinara - ukratko, lovio je sve protivnike Putinova totalitarnog režima, uključujući i hiljade mladih Rusa koji su hrabro prosvjedovali protiv politike Kremlja.

Potvrđena optužnica protiv Anela Bećirovića zbog ubistva Emire Maslan

Potvrđena optužnica protiv Anela Bećirovića zbog ubistva Emire Maslan

Ubistva ruskih oligarha pod velom tajni: "Možda su znali nešto što mi nismo"

Ubistva ruskih oligarha pod velom tajni: "Možda su znali nešto što mi nismo"

Bio je zamjenik načelnika Glavne uprave za borbu protiv ekstremizma Ministarstva unutarnjih poslova, koja je bila zadužena i za borbu protiv terorizma.

Prema prvim informacijama, Makarov je počinio samoubistvo. Njegov šef Putin navodno je prošlog mjeseca izdao dekret o njegovu otkazu, no i dalje nije otkriveno što je predsjednika nagnalo na takav radikalan potez.

Makarovljevi rođaci kažu kako general major "nije znao što mu je činiti" nakon što ga je Putin smijenio iz službe, javlja Jutarnji.

Telegram kanal VChK-OGPU citirao je izvor koji kaže kako je general pao u "duboku depresiju" nakon svrgavanja. Makarov je prije smrti sa suprugom Valentinom bio u svojoj ladanjskoj kući u selu Golikovo blizu Moskve.

"Čula sam pucanj u 7 sati", rekla je supruga, koja je na imanje odmah pozvala člana obitelji i hitnu pomoć. Bolničari, nažalost, nisu uspjeli spasiti generala.

Kraj njegova tijela pronađena je lovačka puška Berkut-2M, no drugi izvještaji navode kako je ipak riječ o pištolju. Makarovljevu obitelj ispituje ruski istražni odbor, a ruska državna novinska agencija TASS javlja kako je "preliminarno utvrđeno da je general bojnik počinio samoubistvo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije