Mnogo buke ni oko čega: Austrijski ministar otkrio kada se pomjera sat

Radiosarajevo.ba
Mnogo buke ni oko čega: Austrijski ministar otkrio kada se pomjera sat
Arhiv / Brzo sprovođenje odluke već naišlo na probleme

Austrijski ministar saobraćaja Norbert Hofer je rekao kako europska inicijativa za ukidanjem pomeranja sata nije vjerovatna do 2021. godine.

Brzo sprovođenje odluke već je naišlo na probleme, kad je nekoliko zemalja članica upozorilo da neće imati dovoljno vremena da prilagodi određene segmente poput zračnog saobraćaja.

“Da smo insistirali na promjenama odmah, to bi pokopalo zahtjev Komisije”, naglasio je Hofer pre sastanka ministara saobraćaja Europe te je dodao:

“Na taj način ne bismo uopšte mogli ukinuti pomjeranje sata”. Evropska unija ne želi da zemlje članice imaju probleme pri “krpljenju rupa” oko pomeranja sata. Komisija je predložila da se ukine izmena zimskog i ljetnjeg računjanja vremena nakon internet ankete širom Unije koja je pokazala da 84 posto učesnika to podržava".

Ali da bi se takva promjena i sprovela potrebno je da je prihvate sve zemlje članice i Evropski parlament koji bi izglasao i završnu formu zakona. Zemlje članice morale bi samostalno da odluče da li žele da zadrže pomjeranje sata ili bi koristile isto vrijeme tokom cijele godine.

Hofer je još u oktobru spomenuo ideju dužeg vremenskog perioda za prilagođavanje, kao i tzv. “zaštitnu klauzulu” u slučaju da jedna ili više zemalja treba da riješi neočekivane probleme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije