Mladićeva odbrana prijavila ljekara Haškog tribunala

Fena
Mladićeva odbrana prijavila ljekara Haškog tribunala
Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića podnijela je pritužbu na rad šefa ljekarskog tima pritvorske jedinice Haškog tribunala.

Miodrag Stojanović, član tima odbrane Ratka Mladića, kazao je za Balkansku istraživačku mrežu da je prijava podnesena protiv šefa ljekarskog tima zbog nekorektnog odnosa prema Mladiću.

"Šef ljekarskog tima je Mladiću dao pogrešnu informaciju da ljekari iz Srbije neće doći da ga pregledaju, što je suprotno odluci Sekretarijata", pojasnio je Stojanović.

Mladićeva odbrana zatražila je od Haškog tribunala da odgodi izricanje presude, koje je zakazano za 22. novembar, dok optuženog ne pregleda tim srbijanskih ljekara.

Mladićevi advokati su zatražili od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) da presuda bude odgođena i da se postupak obustavi kako bi se utvrdilo da li je Mladić uopće zdravstveno sposoban za suđenje. Branioci su zatražili da Mladića pregledaju srbijanski ljekari – neurolog i kardiolog - u sedmici koja počinje 13. novembra, a da se presuda odgodi dok oni ne napišu nalaz.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da sudije kao neosnovan odbiju zahtjev, ocijenivši da je odbrana “propustila da pruži bilo kakvo opravdanje za taj zahtjev i za tvrdnje kojim ga je potkrijepila”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije