Mjesečna karta u Njemačkoj vrijedi za skoro sve linije, a cijena je - sitnica

2
Radiosarajevo.ba
Mjesečna karta u Njemačkoj vrijedi za skoro sve linije, a cijena je - sitnica
Foto: EPA-EFE / Metro u Njemačkoj

Ljeto je pred vratima – savršeno vrijeme za jeftino putovanje s novom mjesečnom kartom od 9 eura (18 KM).

U junu savezna vlada Njmačke uvodi štednu kartu na tri mjeseca, koja vrijedi u svim regionalnim prometnim mrežama – uključujući BVG i VBB. To će putovanje autobusom i vozom učiniti nenadmašno jeftinim. Ali kako tačno sve funkcionira?

Karta od 9 eura je karta javnog prijevoza sa velikim popustom koja košta 9 eura po kalendarskom mjesecu. Karta je dio takozvanog 'Paketa za smanjenje troškova energije', kojim savezna vlada Njemačke želi ublažiti nagli porast cijena energije i goriva zbog inflacije i rata u Ukrajini.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Kampanja počinje 1. juna i traje tri mjeseca. U junu, julu i augustu kolovozu možete kupiti mjesečnu kartu koja vrijedi u cijeloj Njemačkoj za 9 eura. To znači da plaćate 27 eura (54 KM) za cijela tri mjeseca. Karta vrijedi uvijek od 1. do kraja mjeseca – bez obzira kada ste je kupili.

Plan je da će se karta moći kupiti na šalterima i na automatima. Vjerojatno će biti moguća i digitalna kupnja putem aplikacija Deutsche Bahn, BVG ili drugih regionalnih pružatelja usluga.

Ne morate biti njemački državljanin ili stanovnik da biste kupili kartu s popustom.

Gdje vrijedi karta od 9 eura?

U cijeloj Njemačkoj u lokalnom i regionalnom prijevozu. Uključeni su svi podzemni vozovi, prigradski vozovi, redovni autobusi, tramvaji i 2. razred regionalnih i regionalnih brzih vozova. Karta od 9 eura također pokriva BVG trajekte.

Dakle, nije važno jeste li svoju kartu kupili u Meck-Pomu, Bavarskoj ili Saarlandu, možete je koristiti za putovanje po cijeloj Njemačkoj. Ali pazite: karta od 9 eura ne vrijedi za ICE, IC, EC ili međugradske autobuse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije