Mit ili istina: Kako je MiG iznad Tel Aviva spriječio treći svjetski rat

J. M.
Mit ili istina: Kako je MiG iznad Tel Aviva spriječio treći svjetski rat
Foto: Wikimedia / MiG-25R
Epoha podjele između kapitalističkog i komunističkog svijeta nazvana je Hladni rat, pri čemu se glavni akteri – SAD i SSSR – nisu direktno konfrontirali, ali su se susretali u sukobima daleko od Washingtona i Moskve.

Kada se spomene mogućnost izbijanja pravog rata supersila u vremenu blokovske podjele svijeta, prva asocijacija je Kubanska kriza u oktobru 1962.

No, malo je poznato da je 11 godina kasnije svijet bio na rubu katastrofe koja je zamalo počela na Bliskom istoku! Priča koju je opisao Igor Atamanenko, penzionisani ruski pukovnik, ostavlja bez daha, a na konzumentima je da je prihvate ili ne.

U pozadini svega bio je višedecenijski sukob Izraela i arapskog svijeta. Nakon velike pobjede nad snagama arapske koalicije (Egipat, Jordan, Sirija, Irak) u Šestodnevnom ratu 1967. godine, Izrael je zahvatila euforija. Rukovodstvo zemlje zaključilo je da su Arapi izgubili ofanzivni potencijal te da neće uspjeti obnoviti svoje oružane snage u doglednoj budućnosti. 

Vojni uspjeh otvorio je vrata samozadovoljstvu, a obavještajne službe, nakon masakra nad izraelskim sportistima na Olimpijskim igrama u Münchenu (1972), fokusirale su se na borbu protiv "arapskog terorizma" umjesto da obrate pažnju na informacije koje dolaze iz izvora u susjednim arapskim zemljama.

U zavaravanje Izraelaca uključili su se i sovjetski obavještajci u Egiptu, tadašnjem savezniku SSSR-a. Egipćani su stranim novinarima, koji su posjećivali Kairo, davali lažne informacije o stanju u vojsci, snažno naglašavajući "nesposobnost" Arapa da iskoriste sovjetsku vojnu opremu.

Egipat je koristio ovu taktiku punih šest godina, da bi do oktobru 1973. godine, uz pomoć SSSR-a, vojska opremljena najsavremenijim ofanzivnim oružjem.

U jutarnjim satima 5. oktobra 1973. godine počinje egipatski napad na izraelske snage, razrađen u suradnji s Generalštabom SSSR-a. Egipćani su prešli Suecki kanal, a sirijske trupe napale su Izraelce na Golanskoj visoravni. Plan Egipćana i Sirijaca bio je napredovanje i zatvaranje prstena oko Tel Aviva.

Egipatska vojska forsira Suecki kanal - undefined

Egipatska vojska forsira Suecki kanal (Foto: Wikimedia) 

Nije slučajno da je za datum početka operacije odabran 5. oktobar: Jom kipur je najsvetiji  jevrejski praznik, koji je tog dana bio u vrijeme Ramazana. Počeo je sukob koji će biti nazvan Jomkipusrki rat.

Snage egipatsko-sirijske koalicije nanijele su velike gubitke Izraelcima: Ubijeno je skoro 3.000 vojnika i oficira, uništeno je, onesposobljeno ili zarobljeno više od 900 tenkova i oko 200 aviona. 

Nakon četiri dana krvavih borbi, sirijskim tenkovima otvoren je prolaz ka Jerusalemu, da bi u večernjim satima 8. oktobra izraelski ministar odbrane Moshe Dayan u panici požurio u ured premijerke Golde Meir i čak predložio predaju na nekim dijelovima fronta.

Sirijski tenkovi u pohodu na Tel Aviv - undefined

Sirijski tenkovi u pohodu na Tel Aviv (Foto: Wikimedia)

Rano ujutru 9. oktobra, Golda Meir je na vanrednoj sjednici Vlade Izraela odlučno poručila:

"Nema kapitulacije. Imamo nuklearno oružje, ako treba uništit ćemo Damask i Kairo!"

Zaista, Izrael je imao na raspolaganju 18 atomskih bombi. Ministri se nisu usudili proturječiti Goldi Meir koja je to shvatila kao podršku.

Istog dana, KGB i GRU - obavještajne službe Sovjetskog Saveza - od svojih agenata na Bliskom istoku saznale su za odluku Golde Meir da Izrael izvrši atomski udar na Egipat i Siriju.

Narednog dana (10. oktobra), Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR-a odobrio je predsjedavajućem KGB-a Juriju Andropovu da napravi "Plan mjera za odvraćanje Izraela od atomskog udara".

Paralelno s tim, 11. oktobra, ministar-savjetnik sovjetske ambasade u Washingtonu Georgij Kornjenko uručio je američkom državnom sekretaru Henryju Kissingeru protestno pismo koje su međunarodno poznati sovjetski nuklearni fizičari napisali američkom predsjedniku Richardu Nixonu. 

Sovjeti su odluku izraelske premijerke ocijenili "samoubistvom" aludirajući da SSSR, koji je vojno povezan s Egiptom i Sirijom, neće ostati ravnodušan i da će preduzeti adekvatne protivmjere u slučaju nuklearnog napada.

Iako su svijet sati dijelili od nuklearne katastrofe, američka administracija nije odgovarala na pismo, što je sovjetsko rukovodstvo natjeralo na "rezervni plan".

MiG-25R - undefined

MiG-25R (Foto: mil.ru)

U 5.15 sati, 13. oktobra 1973. godine, major Meževec, komandant puka na vojnom aerodromu "Vladimirovka" u regiji sovjetskog Volgograda, od kurira je dobio pismo na kojem je stajalo "Tajna, otvori odmah".

Nekoliko minuta kasnije Meževec, u pratnji kurira i tehničara, ulazi u hangar, gdje su stacionirane vojne letjelice. Kada se popeo u kabinu aviona, kurir mu je uručio drugo pismo s pečatom: "Od posebnog značaja. Po čitanju, uništi!"

U 8.32 sata po lokalnom vremenu, na ekranu komandanta protivvazdušne odbrane Tel Aviva pojavljuje se svjetlosna tačka. Brzo se kreće sa sjeveroistoka prema jugozapadu, a dežurni operativac izraelske vojske šalje presretače – nekoliko supersoničnih borbenih aviona Mirage III.

Mirage III - undefined

Mirage III (Foto: iaf.org.il)

Komandant izraelske eskadrile pokušava stupiti u kontakt s uljezom. Traži da se predstavi. Odgovor je tišina… Slijede dva poziva na arapskom. Opet tišina. Komandant se obraća na engleskom, ponovo bez efekta.

Dežurni oficir protivvazdušne odbrane na ekranu promatra kako se tri Miragea kreću paralelno s prestupnikom. Odjednom na lokatoru uviđa da se nepoznata letjelica udaljava i bježi izraelskim avionima.

Nakon toga na ekranu se pojavljuju bijele trake: Mirage ispaljuje rakete zrak-zrak. Onda najveće iznenađenje. Rakete ne udaraju u metu već nestaju na plavom pustom nebu. A misteriozna letjelica? Vraća se munjevito i pravi šest krugova iznad Tel Aviva!

Dežurni oficir poslao je ispomoć "miražima" – eskadrilu Phantoma koja nije uspjela stići "NLO". Arapi nisu imali ništa poput ovoga, jedini odgovor je da je riječ o sovjetskoj letjelici, bilo je jasno Izraelcima.

Ministar odbrane Dayen ušao je u kabinet Golde Meir da izvijesti o incidentu na nebu iznad Tel Aviva, baš u trenutku dok su joj savjetnici čitali pismo sovjetskih nuklearnih naučnika. Golda Meir je odmah shvatila da su ovi dogadjaji – pismo i upad misterioznog aviona – dio iste igre iz jednog centra.

Golda Meir se obratila Henry Kissingeru za dodatnu američku vojnu pomoć, zaduživši istovremeno izraelske diplomate da kontaktiraju jordanskog kralja Huseina i kralja Maroka Hassana II. Njih dvojica su trebala ubijediti lidere Egipta i Sirije - Anwara el-Sadata i Hafeza al-Assada – da zaključe primirje s Izraelom. 

Henry Kissinger i Golda Meir - undefined

Henry Kissinger i Golda Meir (Foto: gpophoto.gov.il) 

"Misteriozni leteći objekat" na nebu iznad Tel Aviv ne samo da je raspršio mit o nepobjedivosti Izraela, nego i prislio Goldu Meir da odustane od atomskih napada na prijestolnice Egipta i Sirije. Time je spriječen treći svjetski rat. 

Pod pritiskom SAD-a uspostavljaju se pregovori, a 26. oktobra zvanično se prekidaju ratna dejstva u Jomkipurskom ratu.

Misteriozna letjelica? Bio je MiG-25R, sjajni sovjetski izviđački avion i presretač koji je mogao letjeti tri puta brže od zvuka.

A hrabri pilot? Aleksandar Danilovič Meževec, koji je za let iznad Tel Aviva dobio orden Heroja Sovjetskog Saveza…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije