Prije 40 godina: Pogledajte princa Charlesa u posjeti Makljenu i Jablanici

J. M.
Prije 40 godina: Pogledajte princa Charlesa u posjeti Makljenu i Jablanici
Bila je to turneja koja je privukla pažnju svjetske javnosti. Princ Charles stigao je 1978. godine u posjetu Jugoslaviji, prvu nekoj socijalističkoj zemlji.

Nakon što je sletio na dubrovački aerodrome "Ćilipi", princa od Velsa sačekao je Sir Fitzroy Maclean, komandant savezničke vojne misije u partizanskim jedinicima tokom Drugog svjetskog rata.

Visoki gost obišao je Dubrovnik i potom prešao u Crnu Goru, gdje ga je u Igalu, u vili Galeb, dočekao tada 86-godišnji jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito.

Bh. javnosti najzanimljivija je naredna stanica turneje princa Charlesa. Bila je to Bosna i Hercegovina, odnosno spomenik na Makljenu i Jablanica, gdje je Fitzroy Maclean upoznao člana britanske kraljevske porodice o značaju Bitke za ranjenike i Titovim taktičkim potezom rušenja mosta na Neretvi.

Na kraju je Charles obišao Srbiju, Beograd i Bečej, gdje je posjetio fabriku automobilskih odbojnika Fadip, a prije nego je napustio Jugoslaviju dobio je Titov telegram s "najboljim željama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije