Misteriozni nestanak šefa Interpola, sad mu je i žena dobila prijetnje

Radiosarajevo.ba
Misteriozni nestanak šefa Interpola, sad mu je i žena dobila prijetnje
Foto: EPA-EFE / Meng Hongwei šef Interpola
Na Interpolovoj listi nestalih lica nenadano bi se mogao naći i šef te organizacije Meng Hongwei, čiji nestanak je prijavljen u petak, kada je otputovao u svoju rodnu Kinu.

 Dok francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopčilo da je Pariz zbunjen zbog nestanka šefa Interpola i da je policija pokrenula istragu, mediji tvrde da je on priveden na ispitivanje odmah po dolasku u Kinu. Zvanični Peking se još uvijek nije oglasio tim povodom.

Nestao predsjednik Interpola, francuska policija pokrenula istragu

“Razmjena (informacija) s kineskim vlastima se nastavlja. Francuska je zbunjena zbog situacije oko direktora Interpola i prijetnji upućenih njegovoj supruzi”, navodi se u saopćenju francuskog ministarstva.


Nestanak Menga (64) je prijavljen pošto je otputovao u Kinu. Njegova porodica se, prema navodima ministarstva, s njim nije čula od 25. septembra, što je četiri dana ranije od datuma koji su ranije objavili neimenovani policijski izvori.

Mengova supruga, koja je kontaktirala policiju u Lyonu, gdje je i sjedište Interpola, rekla je da joj je prijećeno putem telefona i na društvenim mrežama.

Prethodno je jedan hongkonški list, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da je Meng pod istragom u Kini i da je odveden na ispitivanje odmah po dolasku u zemlju prošle nedjelje.



Na internet stranici kineskog Ministarstva za javnu bezbjednost Meng je naveden kao zamjenik ministra, ali je funkciju izgubio na sjednici komiteta Komunističke partije u aprilu, navodi list.

Za direktora Interpola, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije koja se bavi međunarodnom policijskom saradnjom i okuplja 192 zemlje, imenovan je 2016. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije