Misteriozne smrti na američkom nosaču aviona

0
Radiosarajevo.ba
Misteriozne smrti na američkom nosaču aviona
Foto: CNN / Ilustracija

Američka mornarica suočena je s nizom samoubistava koja su se zaredala na nosaču aviona USS George Washington.

Od sedam smrtnih slučajeva članova posade, najmanje četiri su bila samoubistvo, saopćila je mornarica za CNN.

Samo u jednoj sedmici, život je oduzelo troje mornara, zadnji među njima, Xavier Sandor iz osiguranja, ubio se 15. aprila. Prije nego se odlučio na drastičan čin, Xavier je, piše CNN, ocu rekao da su "uvjeti na brodu užasni".

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Kao najveće probleme mornari ističu nedostatak sna.

"Na brodu je bilo gotovo nemoguće pronaći mirno mjesto za spavanje", rekli su mornari, a brod je stalno trpio nestanke struje i nedostajalo je tople vode. Vezovi često nisu imali ventilaciju, rekli su, a masivna metalna konstrukcija plovila pojačavala je temperaturu sve dok nije postala nepodnošljiva.

Naime, nosač aviona na nuklearni pogon je od 2017. godine bio u procesu remonta i još, uvjerena je posada, nije bio spreman za ukrcaj. Proces, za koji se isprva očekivalo da će trajati četiri godine, više puta je odgađan do najranije marta 2023., saopćila je mornarica.

Uprkos tome, mornari su se ukrcali dok je brod još bio usidren u građevinskoj zoni brodogradilišta.

Mornari su svjedočili da je USS George Washington. Bio zapravo "jedno veliko gradilište".

"Standardi smještaja su užasni, kvaliteta hrane zabrinjavajuća, a vodstvo istovremeno nije činilo ništa da se problemi riješe, štoviše, odbacivali su optužbe", rekli su mornari za CNN.

Roditelji umrlih za medijsku su kuću svjedočili o uvjetima života koji su zadesili njihovu djecu, članove posade nosača aviona. "To je samo dno", rekao je jedan. "Probudio bih se usred noći smrzavajući se", kazao je drugi. Mnogi su, umjesto na brodu, spavali u svojim automobilima.

Mornari koji su otišli s broda svjedoče da je često bilo teško dobiti i potpuni obrok.

Nakon što su samoubistva postala tragična stvarnost nosača, 200 je mornara otišlo s broda, a njih 400 koliko ih je ostalo, mornarica je preselili u privremeni smještaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije