Misterija nestalog leta MH370: Preokret u istrazi - podaci bili hakirani?!

Radiosarajevo.ba
Misterija nestalog leta MH370: Preokret u istrazi - podaci bili hakirani?!
Foto: Arhiv / Misterija nestalog leta MH370

Francuska policija istražuje da li su podaci o navigaciji s misteriozno nestalog leta MH370 hakirani kako bi se prikrila ruta kojom je avion išao prije nego što se srušio u okean.

Istražitelji žele ponovo da prođu kroz podatke koje su prikupili Boeing i FBI nakon što su pronašli neke čudne informacije u izvještaju Vlade Malezije. Također su identificirali "treću stranu", koja bi mogla imati korisne podatke i možda je proizvela software putem kojeg je mogao biti hakovan satcom (satelitski podaci, op.pr.) jedinica u avionu. 

Kako doznaju britanski mediji, u fokusu je i nekoliko zanimljivih putnika - jedan među njima je malezijski ekspert za aeronautiku koji je sjedio tačno ispod satcoma. Satcom antena u avionu komunicira s nekoliko satelita i ovi podaci su korišteni da se utvrdi ruta kojom je MH370 išao prije nego što se srušio.

Ako je satcom hakiran, to znači da podaci koje su istražitelji ranije koristili nisu tačni i da se avion mogao srušiti mnogo dalje od područja u kojem je provedena potraga. 

Novu teoriju otkrio je Ghyslain Wattrelos, Francuz kojem su na letu stradali žena i dvoje djece. On navodi da sudije nadgledaju novi tok istrage koju vodi Žandarmerija zračnog trasnporta, jedinica francuske vojne policije.

Istražitelji GTA pokušavaju otputovati u SAD, da ispitaju podatke koje imaju Boeing i FBI, uključujući i informacije sa simulatora leta koji je u domu imao pilot Zaharie Shah. Naime, prethodni pokušaji da otpujutu tamo otkazani su zbog "povjerljivih podataka" i zaštite Boeingovih "industrijskih tajni".

"Malo smo ljuti i želimo reći - dosta je. Vrijeme je da SAD počnu sarađivati", kazao je Wattrelos. "Tamo se mora otići jer postoje subjekti koji imaju važne informacije o shvaćanju toga što se dogodilo."

Neimenovana "treća strana" je navodno američka kompanija koja ima podatke, ali i software kojima je satcom mogao biti hakovan. Osobe od interesa na letu jesu i Iranac koji je svoje Facebook prijatelje danima prije leta zamolio da se mole za njega, dva Ukrajinca i Amerikanac s "čudnovatim profilom".

Ovo je prvi put da formalno istražno tijelo razmatra informaciju da je satcom hakovan, a pojedini dijelovi olupine podmetnuti.

Podsjećamo, malezijski let 370 nestao je 8. marta 2014, a u avionu je bilo 239 osoba. Nestanak Boeinga 777, na letu iz Pekinga u malezijski glavni grad Kuala Lumpur, jedna je od najvećih svjetskih avijacijskih zagonetki. Smatra se da je skrenuo hiljade kilometara sa smjera nad južnim Indijskim oceanom prije nego što se srušio nad obalom zapadne Australije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije