Misterija koja nikad nije riješena: Prije 10 godina je otet John Cantlie

0
Radiosarajevo.ba
Misterija koja nikad nije riješena: Prije 10 godina je otet John Cantlie
Foto: The Times / John Cantlie

Ove sedmice je obilježeno 10 godina otkako su pripadnici Islamske države u Siriji oteli britanskog fotoreportera Johna Cantlieja.

Smatra se da je on jedini strani talac kojeg su oteli, a koji nije ni pušten niti ubijen pred kamerama.

Cantlie je nadživio druge taoce iz Ujedinjenog Kraljevstva i pojavio se u propagandnim video zapisima grupe, iako je njegova sudbina nepoznata. Pretpostavlja se da je mrtav, ali njegovo tijelo nikada nije pronađeno, a njegova obitelj nedavno mu je održala sprovod.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Cantlie je bio zaljubljenik u motocikle, avanturist i pripovjedač - ali iznad svega, strastveni fotoreporter; 2012. godine, nakon što je radio u turbulentnim regijama svijeta, otišao je i u Siriju kako bi dokumentirao tamošnji građanski rat.

U julu te godine otet je zajedno s nizozemskim fotografom i upucan dok je pokušavao pobjeći prije nego što je druga militantna grupa intervenirala i osigurala njihovo oslobađanje. Cantlie se potom vratio u Britaniju, ali se zatim, protivno savjetima mnogih, vratio u Siriju kako bi nastavio svoj posao.

"John je znao opasnosti stalnog odlaska u Siriju kako bi dokumentirao zločine koje je Assad činio nad sirijskim narodom", rekla je njegova sestra Jessica. "Poštivala sam njegovu odluku da se vrati i shvatala sam zašto je osjećao da mora otići."

Nažalost, za Cantliea je to bila kobna odluka.

Dana 22. novembra 2012, ubrzo nakon što je prešao granicu iz Turske u Siriju, oteli su ga naoružani ljudi na kontrolnoj točki zajedno s američkim novinarom Jamesom Foleyjem. Oni su pali u ruke takozvane Islamske države (IS).

Tokom narednih godina držan je u užasnim uslovima, hranjen izgladnjelim obrocima, brutaliziran i mučen zajedno s američkim i europskim taocima. Europljani su puštani jedan po jedan, navodno za ogromne otkupnine, dok su Britanci i Amerikanci ubijani pred kamerama.

Dvojica njihovih najgorih mučitelja bili su britanski džihadisti iz zapadnog Londona: El Shafee El Sheikh i Alexander Kotay. Obojica su osuđeni na američkom sudu i osuđeni na doživotni zatvor.

"Uvijek ću biti posebno ponosna", kaže njegova sestra, "slušajući o Johnovom vodstvu, postojanoj podršci i ljubaznosti prema svim ostalim, uglavnom mlađim muškarcima s kojima je bio talac. [Imao je 42 godine kada je otet]. Držali su ih u okolnostima koje su tako strašne da ih ne možemo ni zamisliti."

U kontroverznom nastavku priču, Cantlie je godinama preživio tako što je postao zarobljeni glasnogovornik, pišući i izražavajući propagandna izvješća koja je IS želio čuti. Pojavio se u 14 njihovih videa, u početku odjeven u narančasti kombinezon.

Rekao je drugim taocima da to radi protiv svoje volje, čak je jednom koji je išao kući rekao da želi da tadašnja koalicijska vlada bombardira njihov zatvor kako bi okončala njegove muke.

Posljednji put je viđen u decembru 2016. u Mosulu, a budući da njegovo tijelo nikada nije pronađeno, smatra se da je najvjerojatnije stradao u masovnom bombardiranju lokacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije