Misterija na Floridi: Beba preminula od droge na porodičnom odmoru, porodica tuži Airbnb

0
Radiosarajevo.ba
Misterija na Floridi: Beba preminula od droge na porodičnom odmoru, porodica tuži Airbnb
Foto: Unsplash / Policija / Ilustracija

Beba Enora je preminula na porodičnom odmoru na Floridi,a u njenom organizmu je pronađena smrtonosna količina fentanila.

Na porodičnom odmoru, Lavenir je stavila dijete na spavanje dva sata ranije, nakon jutra uz televiziju i igranja s četvero braće i sestara.

Lydie je ušla u Enorinu spavaću sobu.

Vlasnik Binga posudio novac fočanskom biznismenu: Da me zovne i kaže 'treba mi bubreg' ja bih mu dao

Vlasnik Binga posudio novac fočanskom biznismenu: Da me zovne i kaže 'treba mi bubreg' ja bih mu dao

"Enora je mrtva", vrisnula je Lydie, a glas je odjekivao kućom na jezeru s četiri spavaće sobe i dvije kupaonice u Wellingtonu, Florida, koju je porodica iznajmila u augustu 2021.

Enorino lice bilo je plavo, a iz njenih usta je curila bijela pjena.

Porodica je brzo pozvala hitnu, ali već je bilo prekasno, piše The Washington Post.

Obdukcija koju je proveo medicinski istražitelj okruga Palm Beach i neovisni toksikološki izvještaj kasnije je otkrio da je bebin organizam sadržavao smrtonosnu količinu fentanila, lijeka za koji porodica iz Guadeloupea nikada nije čula niti je shvatila da bi mogao biti opasan.

"Kao da smo upali u zamku", rekao je Enorin otac Boris na francuskom.

Niko ne zna kako je mala Enora dospjela do sintetskog opioida, koji je opkolio nacionalnu opskrbu drogom i toliko je moćan da mala količina može ubiti. Istražitelji nisu uspjeli pronaći nikakve dokaze o fentanilu nigdje drugdje u iznajmljenom objektu.

Policija je sumnjala na njene roditelje, ali istražitelji nisu pronašli drogu među njihovim stvarima, a Lydie i Boris su bili negativni, prema policijskim izvještajima.

Avion se srušio kod New Yorka, poginula jedna osoba

Avion se srušio kod New Yorka, poginula jedna osoba

Istražitelji su pokušali ispitati prethodne iznajmljivače, uključujući i jednog koji je priznao da je organizirao zabavu na kojoj je bilo kokaina. Ali ništa nije povezivalo te lijekove s onim što je ubilo Enoru.

"Trenutno ne mogu utvrditi kako je dijete Enora Lavenir progutalo fentanil. Nisam u mogćnosti da razvijem mogući razlog za zlostavljanje ili zanemarivanje koje je dovelo do Enorine smrti", napisao je istražitelj u najnovijem izvještaju.

Glasnogovornica ureda šerifa u Palm Beachu Teri Barbera potvrdila je da je slučaj zatvoren u iščekivanju tragova.

Iako nije podignuta nikakva kaznena prijava, porodica sada tuži Airbnb, vlasnika nekretnine, upravitelja stana i iznajmljivača koji je bio domaćin zabave, tvrdeći da su fentanil ostavili partijaneri i da ga nisu očistili.

Jedan pravni stručnjak kaže da tužba protiv Airbnba vjerojatno neće doći do suđenja s obzirom na izazov utvrđivanja njezina izvora.

U Meksiku kidnapovana četiri američka državljana

U Meksiku kidnapovana četiri američka državljana

"Mogu dokazati da je dijete umrlo od izloženosti fentanilu, ali odakle taj fentanil dolazi, povezujući ga s ovom određenom skupinom, to jednostavno zvuči čudovišno teško pod ovim okolnostima", rekao je Lars Noah, profesor prava na Sveučilištu Florida.

Thomas Scolaro, advokat iz Miamija koji zastupa porodicu, rekao je da je dedukcija navela njegove klijente da povjeruju da su fentanil donijeli prijašnji iznajmljivači, iako je priznao da pronalazak izvora droge nije njegova primarna briga.

"Jedino što imamo ovdje je naš zdrav razum. Koja je konkretna osoba ostavila drogu nije nešto što pokušavam dokazati. Ono što želim pokazati je da Airbnb nije pružio nikakvo čišćenje, nikakvo upozorenje, nikakvu mjeru sigurnosti za porodicu.”", rekao je Scolaro.

Airbnb još nije podnio odgovor sudu.

U samoubilačkom napadu u Pakistanu poginulo devet policajaca

U samoubilačkom napadu u Pakistanu poginulo devet policajaca

"Naša srca su uz porodicu Lavenir i njihove najmilije zbog njihovog razornog gubitka.", rekli su.

Vlasnik kuće i prethodni iznajmljivač u svojim su odgovorima optužili roditelje za nepažnju. Iznajmljivač, koji je nekretninu rezervirao preko Vrba, dodaje da ne može odgovarati za ono što se događalo u kući nakon što je otišao, pa ni za to je li bila očišćena i je li bilo ko drugi u kući.

Stručnjaci za droge kažu da su ovakvi slučajevi u kojima su djeca izložena fentanilu rijetki. Iako je većina smrtnih slučajeva povezanih s fentanilom koncentrirana među pojedincima u kasnim 20-ima i 30-ima, incidenti koji uključuju malu djecu, poput malog djeteta koje se igralo u parku u San Franciscu i koje se predoziralo fentanilom, privukli su značajnu nacionalnu pozornost. Od 2018. do 2021. 260 djece u dobi od 4 godine i mlađe umrlo je od fentanila, prema analizi podataka iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

U većini slučajeva kada su djeca bila izložena lijeku, pronašla su ga na nekom dostupnom mjestu i stavila u usta, rekao je William Eggleston, docent na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta Binghamton.

Misteriozni slučaj u Velsu: Pet osoba nestalo nakon noćnog izlaska, pronađena tri tijela

Misteriozni slučaj u Velsu: Pet osoba nestalo nakon noćnog izlaska, pronađena tri tijela

Fentanil se obično nalazi u obliku pilula ili bijelog praha i sve se više miješa s drugim drogama, poput heroina.

Enora je imala samo fentanil u svom tijelu, prema izvještaju obdukcije i toksikološkom izvještaju.

U početku porodica nije sumnjala na drogu. Pitali su se nije li se nešto dogodilo Enori tokom njene prve vožnje avionom. Zaključili su da se vjerovatno radi o sindromu iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), koji godišnje ubije hiljade beba.

Čini se da istražitelji također razmatraju nekoliko teorija, prema policijskim izvještajima. Detektivi su rekli Lydie da im pokaže kako beba spava, koristeći lutku kao rekvizit.

Pregledali su Enorinu medicinsku historiju i pregledali ima li na njenom tijelu modrica.

Jezivi prizori: Ruske snage "sravnile" ukrajinski grad sa zemljom

Jezivi prizori: Ruske snage "sravnile" ukrajinski grad sa zemljom

Testirali su njenu bočicu na fentanil i nisu ga pronašli. Pratili su kretanje porodice, dolazak na aerodromuu u Miamiju i provođenje sljedećeg dana u kući na jezeru. Razgovarali su i sa susjedima, koji su se prisjetili zabave u kući otprilike dvije sedmice prije dolaska obitelji.

Istražitelji su pokušali doći do tri osobe koje su unajmile kuću prije porodice. Došli su do jednog koji je rekao da su ljudi na zabavi koristili kokain na kuhinjskom pultu, ali on je porekao da se tu nalazio fentanil.

“Ono što je sigurno jest da je Enora imala kontakt s fentanilom na Airbnbu”, rekao je Boris, njezin otac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije