Mirovna organizacija traži da Berlin prestane slati oružje Izraelu

1
Radiosarajevo.ba
Mirovna organizacija traži da Berlin prestane slati oružje Izraelu
Foto: EPA / Ilustracija

Mirovna organizacija IPPNW koja okuplja ljekare iz cijelog svijeta zatražila je od njemačke vlade da zbog rata u Gazi, prestane da isporučuje oružje Izraelu.

"Ona sada mora da učini sve što je u njenoj moći i da utječe na zaraćene strane kako bi prestalo kršenje međunarodnog humanitarnog prava", rekla je u četvrtak, 18. januara, predsjednica njemačkog ogranka organizacije Međunarodna grupa ljekara za sprečavanje nuklearnog rata Angelika Claußen.

Njemačka vlada odobrila je prošle godine izvoz oružja u Izrael vrijednog 20,1 miliona eura (39,3 miliona KM), što je objavljeno u srijedu, 17. januara.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Ukupno, vlada u Berlinu je tokom 2023. godine odobrila za Izrael izvoz vojne opreme vrijedne 326 miliona eura (637 miliona KM), što je 10 puta više nego u godini prije, kada je iznos bio 32,2 miliona eura (62,9 miliona KM)

Veći dio dozvola za izvoz oružja odobren je poslije terorističkog napada palestinskog Hamasa na Izrael, 7. oktobra, saopštilo je ranije njemačko ministarstvo privrede.

Europski parlament: Prvi put izglasan poziv za trajni prekid vatre u Gazi

Europski parlament: Prvi put izglasan poziv za trajni prekid vatre u Gazi

Organizacija IPPNW, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, pozdravila je to što je Međunarodni sud pravde pristao da ispita tužbu Južne Afrike protiv Izraela za genocid.

Južna Afrika je pred tim najvišim sudom UN optužila Izrael da njegove vojne akcije u Gazi imaju karakter genocida.

Izrael je odbacio te optužbe, navodeći da je intervencija u Gazi samo samoodbrana od terora Hamasa. Njemačka vlada stala je u tom sporu na stranu Izraela, piše DPA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije