Ministrica o nestašici paradajza i paprike u Velikoj Britaniji: "Jedite repu"

2
Hina
Ministrica o nestašici paradajza i paprike u Velikoj Britaniji: "Jedite repu"
Foto: EPA / Therese Coffey

Britanska ministrica za okoliš jučer je postala predmet šala nakon što je predložila sunarodnjacima da jedu repu dok vlada nestašica voća i povrća, pogotovo paradjza i paprike, kojih nedostaje u Velikoj Britaniji.

Zbog nestašice trgovine ograničavaju prodaju voća i povrća kako bi bilo dostupno što većem broju kupaca. Nestašica je posljedica, kažu u udruženju trgovaca BRC-ju, loših vremenskih uvjeta na jugu Europe i u sjevernoj Africi. Ministrica za okoliš Therese Coffey rekla je jučer u parlamentu da bi nestašica mogla potrajati još "dvije do četiri sedmice".

"Trgovački lanci i dalje uvoze previše proizvoda. Zapravo trebamo jesti više sezonskog voća i povrća i podupirati naše britanske poljoprivrednike", reagirala je konzervativna zastupnica Selaine Saxby.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

"Mnogi bi sada radije jeli repu nego razmišljali o salati i paradajzu", rekla je ministrica misleći na korjenasto povrće dostupno u Britaniji u ovo vrijeme godine.

"Međutim, svjesna sam da potrošači žele imati izbor tokom cijele godine", dodala je.

Nakon mnogobrojnih reakcija glasnogovornik Downing Streeta rekao je da je ministrica htjela "podsjetiti na povrće koje raste u Velikoj Britaniji".

"Svako na kraju odlučuje o tome koje će namirnice kupiti", dodao je.
Glasnogovornik je istaknuo da nestašica nije povezana s brexitom.

Ministrica je već bila oštro kritizirana kada je sugerirala Britancima kojima je hrana preskupa da rade više sati ili poboljšaju vlastite vještine kako bi dobili bolje plaćena radna mjesta, podsjeća BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije