Ministarstvo zdravstva Gaze: Stotine leševa u dvorištu bolnice Shifa, a živi nemaju gdje pobjeći

2
Anadolija
Ministarstvo zdravstva Gaze: Stotine leševa u dvorištu bolnice Shifa, a živi nemaju gdje pobjeći
Foto: AA / Bolnica Al-Shifa, 3. novembar 2023.

Stotine leševa nakupilo u dvorištu bolnice Shifa koju su opkolile izraelske snage, a to je najava epidemije i prave katastrofe, upozorio je zamjenik palestinskog ministra zdravstva u Pojasu Gaze Yusuf Abu al-Rish. 

"Izraelske snage gađaju dvorište bolnice Shifa, gdje su nagomilane stotine leševa, situacija ovdje najavljuje epidemiju i pravu katastrofu", poručio je Al-Rish u izjavi za Anadolu. 

Ukazujući na razmjere humanitarne situacije u bolnici, Abu al-Rish je dodao: "Situacija u medicinskom kompleksu Shifa, najvećoj bolnici u Pojasu Gaze, vrlo je opasna. Ljudi su prisiljeni napustiti bolnicu iako su povrijeđeni, više puta smo zahtijevali da se obezbijedi sigurnost naših pacijenata dok budu evakuirani iz bolnice."

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Al-Rish je istaknuo da zbog stalnih napada Izraela na Pojas Gaze Ministarstvo zdravstva više ne može brojati mrtve i povrijeđene.

Abu al-Rish, koji smatra "izraelsku administraciju, međunarodnu zajednicu i međunarodne institucije" odgovornima za opsadu bolnice od strane izraelske vojske, pozvao je svijet da što prije osigura gorivo bolnici Shifa kako bi se spasili pacijenti bolnice.

Generalni direktor Gaza Hospitals Mohammed Zakut rekao je da nema sigurnog mjesta za evakuaciju pacijenata, novorođenčadi i povrijeđenih u bolnici Shifa, koja je pod opsadom Izraela već tri dana.

Izrael je prošle sedmice bombardirao zgradu u kampusu bolnice Shifa i njezinu okolinu, tvrdeći da je "Hamas uspostavio vojnu bazu ispod bolnice", a napad je izazvao gubitak života i veliki broj ranjenih.

Prema saopćenju vlade u Gazi, 22 od 35 bolnica u Gazi postale su neoperativne zbog izraelskih napada koji su nastavljeni od 7. oktobra ili zbog nedostatka goriva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije