Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije odredilo kvotu za hadžije iz BiH

3
AA
Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije odredilo kvotu za hadžije iz BiH
Foto: Anadolija / Arhiva

Ured za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercecgovini saopćilo je danas da je Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije odredilo kvotu za hadžije iz Bosne i Hercegovine, prenosi AA.

Kako se navodi u saopćenju, Ured za hadž i umru je kao i proteklih godina odredio kvote po muftijstvima: Sarajevsko, 300 hadžija, Zeničko, 170, Tuzlansko, 160, Bihaćko, 150, Travničko, 60, Mostarsko, 30, Banjalučko, 10, Goraždansko 5 i Vojno 5.

Uslovi za prijavu na hadždž su: Da osoba nije starija od 65 godina na dan 15. jula 2022. godine; da ima primljene dvije doze odobrenih vakcina protiv Covida 19 (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca ili jednu dozu Johnson&Johnson – ako su primljene dvije doze drugih vakcina, treća doza mora biti sa jednom od gore nabrojanih) i ako će proći osam mjeseci od primljene druge vakcine na dan 1. juna 2022. mora se primiti i treća doza; da je osoba primila vakcinu protiv meningokoknog meningnitisa (ACWY – 135 ”žuti karton”); da ima pasoš koji je važeći najmanje do 1. decembra 2022. godine; da ima fotografije sa bijelom pozadinom, formata kao za pasoš i prije putovanja treba uraditi PCR test koji ne smije biti stariji od 72 sata.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Prednost kod prijave za hadž imaju osobe koje prvi put obavljaju hadž za sebe.

Krajnji rok za evidentiranje kandidata je 5. maj 2022. do 12 sati u muftijstvima i medžlisima.

U saopćenju Ureda za hadž i umru se navodi kako će detaljne informacije o dokumentaciji i cijeni biti naknadno objavljene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije