Ministar unutrašnjih poslova: Odbacujemo burku, ne uklapa se u našu zemlju

Radiosarajevo.ba
Ministar unutrašnjih poslova: Odbacujemo burku, ne uklapa se u našu zemlju
Foto: Arhiv / Ilustracija
Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer i kolege iz njegove Kršćansko-demokratske stranke (CDU) iz saveznih pokrajina složili su se oko zajedničke pozicije o burkama.

De Mezijer je za njemačku televiziju rekao da bi potpuno pokrivanje žena trebalo da bude zabranjeno u određenim oblastima javnog života, piše DW.

"Mi odbacujemo burku. Ona se ne uklapa u našu svjetski otvorenu zemlju", rekao je njemački ministar.

S druge strane, postavlja se pitanje na koji način bi zabrana nošenja burke mogla da se sprovede u djelo.

Ministri Unije (CDU/CSU) slažu se oko namjere da se "i pravno formuliše zapovijest o pokazivanju lica gdje god je to važno za suživot u našem društvu". To bi bilo, na primjer, za volanom motornog vozila, prilikom odlaska u urede vlasti, na školama i univerzitetima, u javnim službama ili pred sudom.

To nije definitivan koncept, jer, kao što je rekao De Mezijer, "mnogo toga će morati da se usaglasi" sa koalicionim partnerom SPD-om a o zakonu neće odlučivati samo Bundestag, njemački parlament, već i Bundesrat – vijeće saveznih pokrajina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije