Osumnjičeni za napad liječio se od depresije, "inspirirao" ga Breivik

Radiosarajevo.ba
Osumnjičeni za napad liječio se od depresije, "inspirirao" ga Breivik
/ Foto: index.hr/Hina/bild
Napadač koji je u pucnjavi u shopping centru u Munchenu sinoć ubio devetero ljudi bio je opsjednut oružjem te nije bio povezan s ISIS-om, otkrila je njemačka policija.

Tokom pretrage stana otkriveni su brojni novinski članci o  različitim napadima kao i članak naslova "Zašto studenti ubijaju".

Sve žrtve 18-godišnjeg mladića rođenog u Njemačkoj živjele su u blizini centra. Žrtve su bile starosti između 15 i 45 godina, a troje je bilo s Kosova.

Načelnik bavarske policije je rekao da je među žrtvama napada sedam tinejdžera.

"Povezanost s pokoljem u Norveškoj se nameće sama po sebi", rekao je predsjednik Policijske uprave Muenchen Hubertus Andrau ukazujući na to da se jučerašnji pokolj dogodio na petu godišnjicu atentata u Oslu kada je desničarski ekstremist Andreas Breivik ubio 77 osoba.

Državni odvjetnik je prije toga rekao kako se počinitelj liječio zbog "jednog oblika depresije", dodaje Index.

Napadač je primao psihijatrijsku pomoć, a još nije utvrđeno je li u trenutku napada bio pod utjecajem droge ili alkohola. Njemački Bild je objavio kako je riječ o mladiću imena Ali Sonboly te su na svojim stranicama objavili i njegovu fotografiju.

Bio je naoružan pištoljem Glock-17 za kojeg nije imao dozvolu.

Pojavile su se i informacije kako je mladić na Facebooku koristio lažni profil imena "Selina Akim" putem kojeg je nekoliko sati prije pucnjave mamio mladiće i djevojke u McDonald's obećavši im besplatnu hranu. Napdač je imao dvojno državljanstvo - njemačko i iransko.  S roditeljima je živio u Maxvorstadtu, dijelu Munchena, gdje je išao i u školu. Njegovi susjedi jučer ga, nisu vidjeli cijeli dan.

"Živio je ovdje blizu mene. Viđao sam ga tu i tamo i ne mogu reći da sam ga zapravo poznavao. Moj prijatelj mu je bio školski kolega i rekao mi je da je bio miran tip. Prepoznao ga je na snimkama napada koje su se pojavile na internetu", priča susjed ubice za Bild.

Susjedi su, prepoznavši napadača na snimkama, odmah sve prijavili policiji. Otac napadača priveden je u policijsku postaju na ispitivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije