Napadač uputio online poziv ljudima da dođu u tržni centar

Anadolija
Napadač uputio online poziv ljudima da dođu u tržni centar
Policijski istražitelj Robert Heimberger kaže da je napadač hakovao Facebook profil i poslao poruku u kojoj poziva ljude da dođu u trgovački centar ”Olympia” u Minhenu na besplatno darivanje.

Post je upućen sa profila mlađe žene, sa kojeg je pozvao ljude da dođu u tržni centar u 16 sati. 

”Daću vam nešto ako želite, ali ne previše skupo”, pisalo je u poruci, navodi Heimberger. 

”Čini se da je poruka napisana od strane napadača i kasnije poslana”, kaže Heimberger. 

Većina žrtava koje su ubijene u napadu bili su tinejdžeri, rekli su zvaničnici, javlja CNN. Troje žrtava imalo je 14, dvije žrtve imale su 15, jedna 17 i još jedna 19. Ubijeni su i 20-godišnjak i 45-godišnjak. Tri žrtve su ženske osobe.

Hubertus Andrae, šef minhenske policije kaže da je muškarac osumnjičen za ubistvo devet ljudi rođen i odrastao u Minhenu. Naglasio je da za sada nisu pronašli nikakve indicije da je osim njega još neko bio uključen u napad. Također je istakao da prilikom pretresa njegove kuće i sobe nije pronađen nikakav dokaz koji bi ga povezao sa ISIS-om.

Heimberger je dodao da je napadač bio naoružan pištoljem Glock kalibra 9mm i da je imao 300 metaka. Napadač je identifikovan kao 18-godišnji državljanin Njemačke porijeklom iz Irana. Pronađen je mrtav u blizini tržnog centra, a pretpostavlja se da je izvršio samoubistvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije