Sramotno: Milioneri na prevaru dobili vakcinu namijenjenu ranjivoj zajednici

0
Radiosarajevo.ba
Sramotno: Milioneri na prevaru dobili vakcinu namijenjenu ranjivoj zajednici
Foto: Facebook / Rodney i Ekaterina Baker

Bračni par, milioneri Rodney i Ekaterina Baker, na prevaru su primili vakcine protiv COVID-19, što je izazvalo ogorčenje i zgražavanje javnosti.

Vakcine su bile namijenjene ranjivoj kategoriji, starosjediocima u zajednici Beaver Creek u Kanadi.

Smještena duboko u kanadskom Yukonu, udaljena zajednica Beaver Creek dom je za oko 100 ljudi, starosjedioca, od kojih je većina pripadnika White River First Nation.

Distribucija vakcina u nekim od najudaljenijih autohtonih zajednica nije lak podvig, ali izbijanje COVID-19 u takvim udaljenim područjima moglo bi se pokazati katastrofalnim.

Kako pišu američki mediji, tada nepoznati par je tvrdio da radi u lokalnom motelu kada su se pojavili u mobilnoj klinici da prime vakcine protiv koronavirusa. Nije trebalo dugo da lokalni stanovnici postanu sumnjičavi.

Vlasti su ubrzo otkrile da su par zapravo bogati stanovnici Vancouvera koji su unajmili privatni avion da bi stigli na "željeno odredište" po vakcine.

"Ne vjerujem da sam ikada vidio ili čuo za tako preziran, odvratan osjećaj za pravo i nedostatak moralnog kompasa", rekao je Mike Farnworth, glavni odvjetnik, prenosi Vancouver Sun.

White River First Nation - undefined

Foto: Yukon news: White River First Nation

Kanadski mediji identificirali su par kao izvršnog direktora kazina Rodneyja Bakera (55) i njegovu suprugu, glumicu Ekaterinu Baker (32).

Zasad su dobili kaznu od 900 dolara zbog kršenja lokalnih karantenskih smjernica.

Mediji navode da je Baker zaradio više od 10,6 miliona dolara u 2019. godini kao izvršni direktor i predsjednik kompanije Great Canadian Gaming Corp., koja posjeduje više od 20 kazina širom Kanade i koja je predmet istrage pranja novca. Podnio je ostavku u nedjelju nakon podnošenja optužnice.

Iz zajednice White River First Nation naveli su da bi relativno male novčane kazne bile "u suštini besmislene" za tako bogate pojedince, piše Washington Post.

"Jasno mi je da su, jer smo pretežno starosjedilačka zajednica, pretpostavljali da smo naivni", rekla je šefica Angela Demit.

Da stvar bude gora, vlasti kažu da su Bakersovi početkom prošle sedmice doletjeli do Whitehorsea i obećali provesti dvije sedmice u obaveznoj karanteni u lokalnom hotelu.

No, to su prekršili te su unajmili su privatni avion kako bi ih u četvrtak prevezao do Beaver Creeka. Time su rizikovali donošenje virusa sa sobom u zajednicu White River First Nation.

Mnogi ljudi koji rade u ruralnom Yukonu dolaze iz drugih dijelova Kanade, pa dokaz o prebivalištu nije potreban u putujućim klinikama za cijepljenje, rekao je za kanadski Broadcasting Corp ministar za usluge zajednice Yukon John Streicker.

"Mislim da bi se trebali sramiti sebe", rekla je provincijska zdravstvena službenica Bonnie Henry.

"Oni izlažu zajednicu riziku zbog vlastite koristi, a to je za mene užasno", dodala je Henry.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije