Luksuz zamijenio prirodom: Ekscentrik koji je imao milione sada živi na pustom otoku

0
Radiosarajevo.ba
Luksuz zamijenio prirodom: Ekscentrik koji je imao milione sada živi na pustom otoku
Foto: Instagram / David Glasheen

Davida Glasheena nazivaju australskim Robinsonom Crusoeom, ali i kopijom Chucka Nolanda, odnosno Toma Hanksa u filmu "Brodolom života".

To ne čudi kada se zna da gospodin Glasheen živi sam na izoliranom ostrvu više od dvije decenije.

Osamdesetih je ovaj Australac zaradio milione kao broker i živio je luksuzan život sa suprugom i dvoje djece u Sydneyu. A onda je većinu novca izgubio na berzi, razveo se od supruge i odlučio "nestati s radara".

S jednim koferom preselio se na nenaseljeno ostrvo Restoration na sjeveroistoku Australije 1997. godine. Imao je samo tri majice, dvije kratke hlače i kupaće gaće, nekoliko knjiga, teglu čilija u prahu, pastu za zube, četkicu za zube i pristojnu baklju, piše punkufer.dnevnik.hr. 

Odlučio je preživjeti jedući hranu iz prirode. Većina njegove prehrane sastoji se od ribe i morskih plodova koje sam ulovi. Takođe prikuplja kokosov orah, lokalne šljive, bademe, jestive bobice i slično. Pije kišnicu i sam pravi pivo.

David Glasheen ostavlja izolaciju jednom godišnje kada brodom odlazi u Cairns na veliko putovanje u kupovinu. Zatim se isporučuje sa konzerviranom i sušenom hranom, sapunom, toaletnim papirom i ostalim higijenskim potrepštinama.

Na spisku se nalazi i nekoliko alkoholnih pića u slučaju da ga zainteresirani novinari posjete kako bi ga intervjuirali.

Glasheenova neobična priča poznata je na svim kontinentima svijeta. Tome je pridonijela njegova autobiografija, napisana zajedno s Neilom Bramwellom pod nazivom "The Millionare Castaway". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije