Microsoft je uklonio kvar, no upozorava da će posljedice potrajati

1
Radiosarajevo.ba
Microsoft je uklonio kvar, no upozorava da će posljedice potrajati
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Microsoft je u petak, 19. jula, objavio da je riješen problem koji stoji iza pada 365 njegovih aplikacija i usluga, no da će posljedice kvara koji je poremetio svjetsko poslovanje i promet i dalje utjecati na neke korisnike.  

Ažuriranje softvera u petak je izazvalo haos u računarskim sistemima širom svijeta. Otkazivani su letovi, neki su mediji morali prekinuti emitiranje, a korisnici nisu mogli pristupiti nizu usluga, od bankarstva do zdravstva.

Kvar se dogodio zbog ažuriranja proizvoda globalne komapnije za kibernetičku sigurnost CrowdStrike, zbog čega je širom svijeta padao Microsoftov operativni sistem Windows. Microsoft je u kasnije u petak objavio da je riješen problem povezan s njegovim aplikacijama i uslugama, prenosi Hina.

Novi smrtni slučaj u BiH: Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od morbila

Novi smrtni slučaj u BiH: Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od morbila

Direktor CrowdStrikea George Kurtz na platformi X napisao je kako kompanija aktivno sarađuje s korisnicima pogođenima greškom pronađenom u jednom ažuriranju sadržaja za Windows host datoteke.

"Ovo nije sigurnosni incident ili kibernetički napad", naglasio je.

Rad su zbog tog računarskog kvara prekidale svjetske aviokompanije, zračne luke na najmanje četiri kontinenta, zdravstveni sistemi, banke, telekomi, mediji i druge kompanije, institucije i organizacije.

"Imamo 'majku' svih globalnih padova tržišta", komentarisao je jedan trgovac s burze koja je također bila pogođena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije