Pariz / Mickaël Harpon: Objavljena slika i šokantni podaci o ubici francuskih policajaca

06. 10. 2019. u 13:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Francuska još liječi rane nakon napada u pariškoj policijskoj stanici koji je odnio pet ljudskih života. Šta se saznalo o ubici iz Pariza čija je slika objavljena u medijima?

Mickaël Harpon (45), koji je u petak popodne ubio četvoricu svojih kolega u središnjem pariškom policijskom uredu i teško povrijedio još dvije osobe prije nego je ubijen, rođen je 1974. u Fort-de-Franceu na karipskom ostrvu Martinique (francuski prekomorski teritorij). 

Napad u Parizu: Strahuje se da su ubijena četiri policajca, ulice blokirane

Zastupao je radikalne poglede na vjeru, rekao je u subotu glavni istražitelj Jean-François Ricard. Harpon, koji je u administraciji štaba policije radio od 2003, "prešao je na islam" prije desetak godina. 

Takođe je imao kontakt sa sumnjivim pristalicama salafističkog pokreta, posebno ekstremističkim imamom džamije u njegovoj rezidenciji Gonesse, sjeveroistočno od Pariza.

Harpon je podržao napad na redakciju satiričnog lista "Charlie Hebdo" u kojem je ubijeno 12 osoba 2015. godine. Također je izrazio želju da ograniče kontakti sa ženama, a prije nekoliko mjeseci promijenio je i svoje odjevne navike.

NEMA KOMENTARA