Meksiko sušu na sjeveru države proglasio pitanjem nacionalne sigurnosti

0
Hina
Meksiko sušu na sjeveru države proglasio pitanjem nacionalne sigurnosti
Foto: EPA / Nestašica vode u Meksiku

Meksiko je jučer nestašicu vode u sjevernoj državi Nuevo Leon proglasio pitanjem "nacionalne sigurnosti", budući da je ta industrijski važna regija proteklih mjeseci pogođena sve većom sušom.

U svojoj odluci meksička savezna vlada navela je da bi voda koja je na raspolaganju prioritetno trebala biti za javnu upotrebu, dok bi postojeće savezne koncesije za vodu privatnim firmama mogle biti izmijenjene ili smanjene.

"Moći ćemo jamčiti vodu u državi Nuevo Leon još osam do deset godina", rekao je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador ranije u petak, tokom redovne konferencije za novinare.

Nakon najave Milorada Dodika za nezavisnost RS, odmah se oglasili iz Brisela: 'EU, još spavaš?'

Nakon najave Milorada Dodika za nezavisnost RS, odmah se oglasili iz Brisela: 'EU, još spavaš?'

Uhapšen jedan od najtraženijih meksičkih narkobosova u SAD

Uhapšen jedan od najtraženijih meksičkih narkobosova u SAD

Zadnjih mjeseci raste nezadovoljstvo u gusto naseljenom području Monterreya, u kojem živi oko 5.3 miliona ljudi, jer su vlasti strogo ograničile pristup vodi stanovnicima, iako su u isto vrijeme komercijalne punionice i pivovare nastavile crpiti milijarde litara vode godišnje, sukladno koncesijama koje su im dale savezne vlasti.

Heineken, koji prema meksičkoj nacionalnoj upravi za vodu CONAGUA ima dozvole u tom području za crpljenje 3.6 miliona kubičnih metara vode, objavio je ranije ovog mjeseca da će stanovnicima dati ekvivalent od 20 posto pitke vode koju koristi u svojim procesima.

Fotografije zapakirane vode koju je donirao Heineken posljednjih su dana postale viralne na društvenim mrežama, izazvavši kritike onih kojima i dalje nedostaje vode u domovima.

U junu su vlasti počele ograničavati pristup tekućoj vodi u cijelom gradskom području na samo nekoliko sati svakog jutra. Racioniranje vode izazvalo je sporadične proteste, pri čemu su stanovnici protestvovali jer su danima, ponekad čak i sedmicama, bili bez tekuće vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije