Medvedev prijeti nuklearnom kataklizmom: 'Istopit ćemo vas, prelazite granice'

7
Radiosarajevo.ba
Medvedev prijeti nuklearnom kataklizmom: 'Istopit ćemo vas, prelazite granice'
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin i Dmitri Medvedev

Moskva je u subotu, 14. septembra, zaprijetila da će pretvoriti Kijev u "ogromnu otopljenu tačku" ako Ukrajini, uz podršku svojih saveznika, bude omogućeno da koristi zapadne rakete dugog dometa za napade na ciljeve duboko unutar Rusije.

Ova prijetnja Dmitrija Medvedeva, zamjenika predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije, stigla je u trenutku kada SAD i Velika Britanija razmatraju mogućnost da daju Ukrajini dozvolu za upotrebu zapadnog oružja za napade na strateške ciljeve unutar ruskog teritorija.

Medvedev, koji često prijeti nuklearnim oružjem, rekao je da Kremlj već ima "formalnu" osnovu za upotrebu nuklearnog oružja nakon što je Ukrajina izvršila prekogranični upad u rusku oblast Kursk, ali da bi umjesto toga mogli upotrijebiti novije tehnologije za stvaranje "ogromne otopljene tačke" na mjestu ukrajinske prijestonice.

Subota u Sarajevu: Policija iz saobraćaja isključila čak 19 pijanih vozača

Subota u Sarajevu: Policija iz saobraćaja isključila čak 19 pijanih vozača

Moskva je "pokazivala strpljenje", rekao je Medvedev u objavi na Telegramu. "Međutim, pompazni anglosaksonski imbecili ne žele da priznaju jednu stvar: svako strpljenje ima svoje granice."

Istovremeno, Medvedev je rekao da "nuklearni sukob zaista nije potreban nikome", dodajući da: "Očigledno je da je nuklearni odgovor izuzetno teška odluka sa nepovratnim posljedicama."

Premijer Velike Britanije Keir Starmer i predsjednik SAD-a Joe Biden, na sastanku u Washingotnu u petak, razmatrali su moguću upotrebu britanskih raketa Storm Shadow na ruskom tlu, bez donošenja odluke.

Prije tog sastanka, ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak navečer rekao da bi davanje takve dozvole Kijevu dovelo NATO zemlje u "rat s Rusijom." Biden je odbacio prijetnju, rekavši novinarima: "Ne mislim puno o Vladimiru Putinu."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u petak ponovio zahtjeve Kijeva za proširenje upotrebe zapadnog oružja. "Napredujemo na bojnom polju. Ali nam je potrebna dozvola za korištenje raketa dugog dometa," rekao je Zelenski. "Nadam se da američka politička zajednica to jasno razumije i da će biti donesena odgovarajuća odluka."

Govoreći nakon sastanka s Bidenom, Starmer je rekao da još nije donesena konačna odluka o raketama Storm Shadow. Sugerisao je da bi dalji razvoj događaja mogao uslijediti na sastanku Generalne skupštine UN-a krajem ovog mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije