Međunarodni stručnjaci: Policijsko ubijanje Afroamerikanaca predstavlja zločin

0
Radiosarajevo.ba
Međunarodni stručnjaci: Policijsko ubijanje Afroamerikanaca predstavlja zločin
Foto: EPA-EFE / Black lives metter

Sistematsko ubijanje nenaoružanih Afroamerikanaca od strane policije predstavlja zločine protiv čovječnosti koji bi trebali biti istraženi i procesuirani u skladu s međunarodnim pravom, utvrdilo je istraživanje vodećih stručnjaka za ljudska prava iz cijelog svijeta.

U izvještaju, stručnjaci pozivaju tužitelja Međunarodnog krivičnog suda da pokrene hitnu istragu.

U izvještaju na 188 stranica, stručnjaci za ljudska prava iz 11 zemalja drže SAD odgovornim za, kako kažu, dugu istoriju kršenja međunarodnog prava koja se u nekim slučajevima uzdižu na nivo zločina protiv čovječnosti. Ukazuju na, kako navode, "policijska ubistva" i "teško oduzimanje fizičke slobode, mučenje, progon i druga neljudska djela" kao sistemske napade na Afroamerikance.

Black Lives Matter - undefined

Foto: EPA-EFE: Black Lives Matter

"Ispitali smo sve činjenice i zaključili da u SAD-u postoje situacije koje traže hitan nadzor Međunarodnog krivičnog suda (ICC)", rekla je za The Guardian Hina Jilani, jedna od 12 povjerenika koji su vodili istragu.

Između ostalih nalaza, stručnjaci optužuju SAD za kršenje svojih međunarodnih obaveza vezanih za ljudska prava, kako u smislu zakona koji regulišu policiju, tako i u praksi službenika za provođenje zakona, tolerisanje "alarmantnog nacionalnog obrasca nesrazmjerne upotrebe smrtonosne sile" protiv Afroamerikanaca te za djelovanje u "kulturi nekažnjavanja“ u kojoj policajci rijetko odgovaraju.

Jilani, koja je predsjednica Svjetske organizacije protiv mučenja, rekla je da je prošlosedmična presuda o ubistvu Georgea Floyda potkrijepila njihova stajališta.

"Pojasnilo nam je da uporaba sile tokom hapšenja pojedinca nije samo dehumanizacija, već očito predstavlja mučenje i potencijalni gubitak života", navela je.

Nakon protesta "Black Lives Matter", pokrenuta je peticija UN-u za provođenje službene istrage. Međutim, pod intenzivnim pritiskom Trumpove administracije, UN se suzdržao od uvlačenja u raspravu. Potom su se okupile advokatske organizacije te pokrenule nezavisnu istragu.

Jilani je rekla da je kao rođena Pakistanka koja je učestvovala u mnogim istragama UN-a upoznata s izvještajima o ekstremnoj brutalnosti od strane zakona.

"Čak su i meni svjedočenja koja smo čuli u SAD-u bila izuzetno uznemirujuća. Bila sam zatečena činjenicom da ova zemlja, koja tvrdi da je globalni pobornik ljudskih prava, sama ne poštuje međunarodno pravo", navela je.

Povjerenici su postavili niz zahtjeva američkoj vladi. Žele demilitarizaciju lokalnih policijskih snaga i zabranu upadanja u domove bez upozorenja. Također, pozivaju tužitelja ICC-a da pokrene istragu protiv SAD-a zbog zločina protiv čovječnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije