Međunarodni krivični sud istražuje ratne zločine u Ukrajini

0
Hina
Međunarodni krivični sud istražuje ratne zločine u Ukrajini
Foto: EPA / Ukrajinske agencije za provođenje zakona pokrenule postupak za više od 9.000 ratnih zločina

Međunarodni krivični sud (ICC) učestvovat će u zajedničkom istražiteljskom timu koji istražuje optužbe za ratne zločine u Ukrajini nakon ruske invazije, objavio je Eurojust, agencija EU za saradnju u krivičnom pravosuđu.

Tužitelj ICC-ja Karim Khan i glavni tužitelji Litvanije, Poljske i Ukrajine potpisali su sporazum o tom prvom sudjelovanju ICC-ja u nekom istražiteljskom timu, navodi Eurojust.

"Ovim sporazumom strane šalju jasnu poruku da će biti poduzeti svi napori da se učinkovito prikupi dokaze o najvećim zločinima počinjenima u Ukrajini i odgovorne privede pravdi", navodi se u saopćenju.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Litvanija, Poljska i Ukrajina potpisale su sporazum prošli mjesec o uspostavi tima kako bi mogle razmjenjivati informacije i kako bi istražile moguće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara.

Khan je prošli mjesec otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini nakon što je to zatražio nezapamćen broj država članica ICC-ja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije