Mediji tvrde: Trump mislio da Kina proizvodi uragane kako bi naštetila SAD?

2
Radiosarajevo.ba
Mediji tvrde: Trump mislio da Kina proizvodi uragane kako bi naštetila SAD?
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Dok je bio američki predsjednik, Donald Trump je više puta pitao svoje saradnike može li Kina proizvoditi uragane i slati ih da nanesu štetu Sjedinjenim Državama, izjavila su tri neimenovana bivša visoka dužnosnika za Rolling Stone u utorak.

Trump je također navodno želio znati da li bi korištenje takvog "uraganskog pištolja" predstavljalo čin rata, i ako jest, mogu li SAD vojno uzvratiti.

"Bilo je gotovo previše glupo za riječi", rekao je jedan izvor za magazin, piše Guardian.

Stigle su prve lubenice: Saznajemo odakle dolaze i po kojoj cijeni se prodaju u BiH

Stigle su prve lubenice: Saznajemo odakle dolaze i po kojoj cijeni se prodaju u BiH

"Uopće nisam imao osjećaj da se šali", dodao je izvor.

Vijest dolazi uz bok tvrdnji bivšeg ministra odbrane Marka Espera, koju je iznio u novoj knjizi, a to je da je Trump želio gađati "laboratorije za drogu" u Meksiku projektilima, a zatim zanijekati odgovornost...

Rolling Stone je citirao drugog bivšeg dužnosnika koji je rekao: "Bio sam prisutan kada je pitao je li Kina 'napravila' uragane da nam ih pošalje. [Trump] je želio znati postoji li ta tehnologija. Jedan tip u sobi je odgovorio: 'Ne koliko ja znam, gospodine'."

U augustu 2019., web stranica Axios izvijestila je da je Trump na brifingu o uraganima rekao najvišim dužnosnicima: "Shvatio sam. Shvatio sam. Zašto ih ne bismo uništili?"

Trumpu je navodno rečeno da će pomoćnici "razmotriti" pojam uništavanja velikih oluja nuklearnim oružjem, što je National Geographic nazvao "stvarno lošom idejom".

Trump je priču iz Axiosa nazvao "smiješnom". Ali njegovo zanimanje za uragane ponovno je poraslo sljedeće sedmice, u onome što će postati poznato kao "Sharpiegate". Ta bizarna afera nazvana je tako jer je Trump pokazao službenu meteorološku kartu s prognozom za uragan Dorian na kojoj je neko markerom marke Sharpie ucrtao polukrug kako bi izgledalo da će Dorian zahvatiti i Alabamu - a sve zato što je Trump u jednom tweetu naveo i Alabamu među državama koje će biti zahvaćene uraganom, a kasnije nije htio priznati da je pogriješio.

Stephanie Grisham, njegova glasnogovornica u vrijeme "Sharpiegate" afere i njegove opaske o "nuklearnom gađanju" uragana, rekla je za magazin da nije čula razgovor o Kini koja pravi uragane, ali ne bi je iznenadilo da jest.

"Takve stvari za njega nisu bile neobične", rekla je Grisham. "Stalno bi izgovarao lude stvari i govorio pomoćnicima da to ispitaju ili poduzmu nešto po tom pitanju. Njegovo osoblje bi reklo da će to ispitati, znajući da on to često zaboravi - slično kao malo dijete."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije