Masovno trovanje u Francuskoj: Žena umrla, 12 ljudi u bolnici, pojeli ribu u omiljenom restoranu

0
Radiosarajevo.ba
Masovno trovanje u Francuskoj: Žena umrla, 12 ljudi u bolnici, pojeli ribu u omiljenom restoranu
Telegraph / Bordeaux

Jedna žena je preminula, a 12 osoba je hospitalizirano nakon pojave botulizma u sardinama koje su poslužene u restoranu na jugozapadu Francuske.

Botulizam je ozbiljna neurološka bolest koja se obično javlja nakon konzumacije hrane koja nije pravilno konzervisana. Restoran u Bordeauxu sam konzervirao sardine, rekli su iz Ministarstva zdravstva Francuske.

Nacionalnost preminule žene, koja je imala 32 godine, još uvijek nije utvrđena, rekao je izvor blizak slučaju.

Podrška do neba: Navijači stvaraju nevjerojatnu atmosferu na revanšu Zmajeva

Podrška do neba: Navijači stvaraju nevjerojatnu atmosferu na revanšu Zmajeva

Doktor u bolnici Pellegrin u Bordeauxu, Benjamin Clouzeau, izjavio je u srijedu, 13. septembra ujutro, da 12 osoba još uvijek prima hitno liječenje. Pet osoba je bilo na respiratoru. Grupa je uključivala američke, irske i kanadske državljane. Njemački državljanin se vratio kući na liječenje, kao i stanovnik Barcelone, rekao je doktor.

Svi su jeli u vinoteci Tchin Tchin između 4. i 10. septembra, kada je u gradu obično bilo mnogo turista, poznatom po svojim vinima i hrani. Svi su konzumirali sardine koje je restoranski vlasnik čuvao u teglama, rekli su iz Ministarstva.

Istraživanje pokazalo: Ovaj metal je za srce opasniji od pušenja i holesterola, djeci smanjuje IQ

Istraživanje pokazalo: Ovaj metal je za srce opasniji od pušenja i holesterola, djeci smanjuje IQ

Botulizam je smrtonosan u 5-10 posto slučajeva zbog toksina koji generiše bakterija Clostridium botulinum, koja se može pojaviti kada konzervisana hrana nije dovoljno sterilizovana.

Vlasti su provodile testove u restoranu, rekli su, dodajući da ne mogu isključiti pojavu daljnjih slučajeva botulizma, koji ima inkubacijski period od nekoliko dana. Može uzrokovati paralizu mišića koja traje nekoliko sedmica, a najveća opasnost proizilazi iz zahvaćenih disajnih mišića.

Lokalni list Sud-Ouest citirao je vlasnika restorana koji je rekao da je bacio neke tegle sardina zbog jakog mirisa kad ih je otvorio, ali druge su 'izgledale kao da su u dobrom stanju i posluživane su gostima', piše The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije