Marihuana od danas legalna u Njemačkoj, pogledajte slavlje. Evo šta se smije, a šta ne

0
Radiosarajevo.ba
Marihuana od danas legalna u Njemačkoj, pogledajte slavlje. Evo šta se smije, a šta ne
Foto: DPA / Marihuana legalna u Njemačkoj

Decenijama su čekali, kako kažu, početak nove ere. Pa, dočekali su ga: ljubitelji marihuane u Njemačkoj od ponedeljka, 1. aprila, izlaze iz ilegale.

U kanabisu će moći da uživaju zakonito, dijelom i u javnosti. Održali su i slavlje već u ponoću, u prvim minutima stupanja na snagu zakona o legalizaciji.

Centralna proslava bila je pred Brandenburškom kapijom u Berlinu. Iz Udruženja indijska konoplja pozvali su građane da se okupe.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

"U ponoć ćemo pripaliti", saopštila je grupa i apelovala na ljude da poštuju noćni mir i da se uzdrže od pušenja marihuane prije ponoći. Skup je uredno bio prijavljen policiji.

Na uskršnji ponedjeljak bit će manjih proslava i u drugim gradovima. Jedna je planirana pred čuvenom Kelnskom katedralom.

Novi zakon dozvoljava konzumaciju kanabisa odraslima, uz brojna ali ne pretjerano ozbiljna ograničenja.

Ljudi od ponedjeljka marihuanu mogu da puše i na ulici, ali dalje od škola i drugih ustanova za djecu i mlade. Konzumacija je zabranjena i u neposrednoj blizini maloljetnih.

Uzgoj određene - male - količine za sopstvene potrebe isto postaje dozvoljen, a od 1. jula bit će dozvoljeno i udruživanje u klubove.

Međutim, prodaja i kupovina marihuane nije dozvoljena, tako da isprva zapravo neće biti legalne marihuane. Što ne znači da je u prvi minut ponedjeljka neće biti na ulicama, prenosi dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije