Mandela u testamentu ostavio 4,1 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
Mandela u testamentu ostavio 4,1 miliona dolara

Izvršitelji oporuke Nelsona Mandele kažu da je preminuli lider ostavio 4,1 miliona dolara i da će korisnici biti njegova porodica, članovi osoblja, škole koje je pohađao i Afrički nacionalni kongres, pokret za oslobođenje tokom bjelačke vladavine i trenutni vlastodržac u Južnoj Africi.

Izvršitelj Dikgang Moseneke rekao je u ponedjeljak da nema prepreka u izvršenju testamenta lidera borbe protiv apartheida koji je postao prvi južnoafrički crnački predsjednik. Mandela je 5. decembra umro u 95. godini života, podsjeća Associated Press.

Moseneke je rekao novinarima da je oporuka pročitana članovima porodice u ponedjeljak.

On je naveo "privremenu količinu novca" u iznosu od 46 miliona južnoafričkih randi, uz nekoliko dodatnih iznosa, ali je upozorio da bi se količina novca mogla mijenjati dok se oporuka bude detaljnije proučavala.

Mandela je ostavio luksuznu kuću u Johanesburgu, skromnu kuću u svojoj rodnoj ruralnoj pokrajini Istočni Cape i zaradu od prodaje knjiga među kojima je i njegova autobiografija "Dug put do slobode", javlja Reuters. 

U njegovu poznatiju baštinu ubraja se moćni politički i moralni brend koji su neki od 30-ero djece, unuka i praunuka već upotrijebili za reklamiranje svega i svačega, od odjeće do reality showova. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije