Mali heroj velike bolesti

Promotivni tekst
Mali heroj velike bolesti

Bračni par Şengezer sa svojim sinom, tri godine starim Kuzey-om, koji žive u Adani, potražili su pomoć ljekara zbog temperature koje je dijete imalo. Porodica je otišla u bolnicu Acıbadem Adana, gdje je na temelju urađenih analiza, njihovom sinu, Kuzey-u, postavljena dijagnoza “akutne limfoblastne leukemije” i od tada je počeo pravi maraton.

Akutna limfoblastna leukemija, koja se skraćeno piše ALL, je jedna vrsta raka krvi i koštane srži. Ona nastaje u koštanoj srži i zahvata bijela krvna zrnca. To je najčešća vrsta raka u djetinjstvu. Simptomi se karakteriziraju iznenadnim početkom, a ALL rapidno napreduje. Za pacijente kojima je postavljena dijagnoza ALL-a, brzi početak liječenja je od ključnog značaja za sprečavanje napredovanja bolesti.

Profesor Bülent Antmet, direktor Pedijatrijskog centra za koštanu srž u bolnici Acıbadem Adana i njegov tim, počeli su odmah liječenje malog Kuzey-a. Prvo je Kuzey primao hemoterapiju, ali mu je bila potrebna transplatacija koštane srži – jedina mogućnost liječenja ALL-a. Portaga za odgovarajaćom koštanom srži je prvo počela u Nacionalnoj banci koštane srži TÜRKÖK, a zatim širom svijeta.

Davalac koji je odgovarao (90%), Andreas, koji živi u gradu Chania na otoku Kritu u Grčkoj, pronađen je u aprilu 2020. Međutim, koštana srž se nije mogla dobiti jer su svi letovi bili otkazani zbog pandemije izazvane koronavirusom.
Ministarstvo zdravlja je podržalo napore banaka matičnih ćelija u Istanbulu i Atini, te se tako, na osnovu posebnog odobrenja, koštana srž mogla uzeti od 35-togodišnjeg davaoca koji živi na Kritu i prebaciti avionom prvo u Istanbulu, pa onda u Adanu, kopnom.

Matične ćelije su se čuvale na -1700 C, a zatim transplantirale Kuzey-u u postupku koji je trajao 1,5 sat, a koga je 20.maja obavio profesor pedijatrijske hematologije i onkologije, dr Bülent Antmen i njegov tim, u bolnici Acıbadem Adana, nakon što je davalac stavljen u karantin i imao negativan test na Covid-19.

Pošto je nakon transplantacije ostao u bolnici 2 meseca, Kuzey je otpušten početkom jula kao zdrav. Imajući u vidu rizik od vraćanja bolesti, dr Bülent Antmen i njegov tim će pratiti Kuzey-a tokom 3 godine.

Više informacija možete naći na acibadem.ba i bosnia@acibadem.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije