Malala Jusufzai napustila Pakistan nakon emotivne posjete

Fena
Malala Jusufzai napustila Pakistan nakon emotivne posjete
EPA / Ilustracija
Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Yousafzai otputovala je u ponedjeljak u Britaniju nakon emotivne četverodnevne posjete Pakistanu, saopćili su zvaničnici.

Malala je doputovala u iznenadnu posjetu Pakistanu, više od pet godina nakon što joj je pucao u glavu talibanski napadač zbog njenog zalaganja za obrazovanje djevojčica.

"Malala Yousafzai je zajedno s porodicom napustila Islamabad", izjavio je vladin zvaničnik za AFP.

Aedrodromski zvaničnik potvrdio je njen odlazak.

Tokom prijema u uredu premijera prošle sedmice, ona je izjavila suznih očiju u govoru koji je prenosila televizija kako joj je "san" da se konačno vrati kući.

"Moj san je uvijek bio da bih se trebala vratiti u Pakistan u miru i bez straha. Ponovo sam se vratila u svoj stari dom i zbog toga sam svima zahvalna", kazala je. 

Malala je nakratko posjetila dolinu Swat tokom vikenda, mjesto gdje je rođena i regiju svojevremeno zahvaćenu pobunom militanata u kojoj je bila napadnuta.

"Napustila sam Swat zatvorenih očiju i sada se vraćam širom otvorenih očiju", kazala je ona, misleći na njeno prebacivanje avionom iz Pakiatana dok je bila u komi nakon napada u 2012.

"Izuzetno sam radosna. Moj san je postao stvarnost. Mir se vratio u Swat zbog neprocjenjivog žrtvovanja moje braće i sestara", izjavila je ona u školi izvan Mingore, najvećeg grada u regiji, u koji je ušla u pratnji pakistanske vojske.

Njena posjeta predstavlja simobilčni momenat za Pakistan, koji redovno navodi Swat kao uspješan primjer u dugačkoj borbi te zemlje protiv ekstremizma dok se istovremeno brani od američkih optužbi da je sjeverozapad zemlje ostao sigurno utočište za militante.

Otkako je napustila Pakistan, sada 20-godišnja Malala postala je globalni simbol ljudskih prava i glasna zagovornica prava djevojčica na obrazovanje.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir u 2014. godini, ona je nastavila sa svojom kampanjom dok istovremeno studira na univerzitetu Oxford, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije